• Σχόλιο Αγοράς

    Ράλι στα ομόλογα, «φυτοζωεί» το Χρηματιστήριο

    Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο

    Γενικός Δείκτης Χρηματιστηρίου


    Με τις ευρωπαϊκές αγορές να υπεραποδίδουν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα και τα συμβόλαια του Dow να δείχνουν άνοδο 400 μονάδων, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά παραδέρνει στην αυτολύπησή της.

    Με την οικονομία στον τοίχο και τους αναλυτές να ανησυχούν για διεύρυνση του ελλείμματος και επιδείνωση της ύφεσης με ταυτόχρονη αύξηση του δημόσιου χρέους, βγάζουν τα σπασμένα τους στο χρηματιστήριο. Αυτή είναι, όμως, η μία όψη του νομίσματος. Λίγο νωρίτερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έπαιρνε πάλι την κατηφόρα, στα επίπεδα του 0,82%, με το 5ετές να πραγματοποιεί ράλι, υποχωρώντας σε πρωτοφανή, σχεδόν μηδενικά, επίπεδα της τάξης του 0,067% με ποσοστιαία πτώση σχεδόν 58%.

    Από τη μία το Χρηματιστήριο της Αθήνας αποτυπώνει τους κινδύνους που ενδεχομένως να επιφέρει το νέο, σκληρό  lockdown των τριών εβδομάδων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και από την άλλη οι επενδυτές δείχνουν να πιστεύουν στις προοπτικές της οικονομίας! Παράνοια;

    Η έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα δείχνει ύφεση 9% φέτος και ανάπτυξη 5% του χρόνου, ακυρώνοντας τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, όπως αυτές αποτυπώνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Το δε χρέος εκτινάσσεται πάνω από 200% του ΑΕΠ.

    Πτώση 2,20% για τον τραπεζικό κλάδο, στις 244 μονάδες.

    Ο γενικός δείκτης μετά το «άδειασμα» στις 576 μονάδες στο ξεκίνημα ανακάμπτει, αλλά σε αρνητικό έδαφος στις 584 μονάδες, με απώλειες 0,67% και συναλλαγές στα 23,13 εκατ. ευρώ.

    Οι απώλειες δείχνουν λελογισμένες, εκτιμούν οι επαγγελματίες της αγοράς. Κι αυτό, το Χ.Α. ξεκινά από χαμηλότερα επίπεδα την περίοδο της δεύτερης καραντίνας σε σχέση με τον Μάρτιο, που ερχόταν από την περιοχή των 800 μονάδων. Πλέον η αγορά φυτοζωεί μεταξύ των 550-580 μονάδων.

    Πτώση περίπου 2,5% για τις συστημικές τράπεζες, πλην της Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,53% 3,78 που ενισχύεται κατά 1,5%.

    Κάποιες εντολές αγορών βγαίνουν στην ΔΕΗ, στα όρια των 5 ευρώ, την Coca Cola στα 20,18, στα 8,03 ευρώ στην Μότορ Όιλ και στα 12,09 ευρώ στον ΟΤΕ.

    Σχεδόν 3% η πτώση για την Jumbo, πάνω από 2% για την Aegean, 2,5% για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Λιγότερο υποχωρούν Μυτιληναίος, στα 9,60 ευρώ, Ελλάκτωρ στα 1,33 και ΕΛΠΕ, στα 4,17 ευρώ, τα οποία σήμερα ανακοινώνουν αποτελέσματα 9μήνου.

    Πτώση για 62 μετοχές και κέρδη για 25.



    ΣΧΟΛΙΑ