• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Τρίτη ημέρα πτώσης για το WTI με νέα βουτιά 2%

    • NewsRoom
    γεώτρηση πετρελαίου


    Με νέες απώλειες έκλεισαν την Τρίτη τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου υποχώρησαν την Τρίτη, συνεχίζοντας για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση την πτωτική του πορεία.

    Η αγορά παρακολουθεί μεν με αγωνία τις γεωπολιτικές εξελίξεις στο ζήτημα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, ωστόσο μέχρι στιγμής οι συνέπειες του στη ροή του πετρελαίου δεν είναι σημαντικές, κάτι που πιέζει πλέον προς τα κάτω τις τιμές.

    Μια διαφορετική κατάσταση θα μπορούσε να συμβεί, αν η κρίση στη Μέση Ανατολή διευρυνόταν με εμπλοκή και του Ιράν, βάζοντας σε κίνδυνο τις διελεύσεις πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ.

    Σε αυτό το κλίμα, το αργό τύπου West Texas Intermediate υποχώρησε κατά 1,75 δολάρια ή σχεδόν 2,1%, για να διαμορφωθεί στα 83,74 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

    Πέρα από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η αγορά προβληματίστηκε και από τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης, τα οποία αύξησαν τους φόβους πως το μπλοκ μπορεί να διολισθήσει σε ύφεση, ειδικότερα στη Γερμανία και στη Βρετανία.

    Σε αντίθεση με την Ευρώπη, τα στοιχεία των ΗΠΑ έδειξαν ότι η επιχειρηματική παραγωγή σημείωσε άνοδο τον Οκτώβριο, καθώς η μεταποίηση βγήκε από μια πεντάμηνη συρρίκνωση. Η σχετική ισχύς της οικονομίας των ΗΠΑ βοήθησε στην άνοδο του δολαρίου, καθιστώντας το πετρέλαιο σε δολάρια πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

    Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε επίσης ότι αναμένει πως η ζήτηση ορυκτών καυσίμων θα κορυφωθεί έως το 2030, με βάση τις τρέχουσες πολιτικές των κυβερνήσεων.

    Η αγορά αναμένει, τέλος τις εβδομαδιαίες ανακοινώσεις στις ΗΠΑ για τα αποθέματα αργού, βενζίνης και αποσταγμάτων, με τους αναλυτές να αναμένουν αύξηση.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρυσός: Νέες απώλειες για το κίτρινο μέταλλο – Έκλεισε στα 1.986,1 δολάρια η ουγγιά

    Ευρωαγορές: Ήπια κέρδη με βοήθεια από Λαγκάρντ – Βουτιά 5,% για τη Barclays

    Χρηματιστήριο: Αλμα στα όρια των 1.200 μονάδων μετά την έκρηξη 12,4% της Alpha



    ΣΧΟΛΙΑ