• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Ολοκλήρωσε την καλύτερη εβδομάδα του τους τελευταίους τέσσερις μήνες – Πώς κινήθηκε ο χρυσός

    • NewsRoom
    πετρελαιοπηγή


    Την καλύτερη εβδομάδα τους τελευταίους τέσσερις μήνες ολοκλήρωσε την Παρασκευή το πετρέλαιο, με την αγορά να βρίσκει στήριξη στις θετικές για την αγορά ειδήσεις από τις ΗΠΑ και την Κίνα για την ανάπτυξή, από τις κακές καιρικές συνθήκες που μείωσαν την παραγωγή στις ΗΠΑ αλλά και την συνεχιζόμενη κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα.

    Ειδικότερα, την Παρασκευή, το συμβόλαιο του West Texas Intermediate, παραδόσεως Μαρτίου, ενισχύθηκε κατά 65 σεντς ή +0,84%, για να διαμορφωθεί στα 78,01 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με άνοδο 6,27%.

    Στο ICE Futures στο Λονδίνο, το Brent Μαρτίου ενισχύθηκε κατά 1,12 δολάρια ή +1,36% για να διαμορφωθεί στα 83,55 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με άνοδο 6,35%.

    Η αγορά είχε ακούσει την περασμένη εβδομάδα μια μεγάλη μείωση στα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ κατά 9,2 εκατ. βαρέλια, λόγω της κακοκαιρίας που οδήγησε σε παύσεις στην ημερήσια παραγωγή στη Βόρεια Ντακότα. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως η ανάπτυξη στο δ΄ τρίμηνο του 2023 διαμορφώθηκε στο 3,3% έναντι 2% που ανέμεναν οι αναλυτές. Παράλληλα, το Πεκίνο ανακοίνωσε πως χαλαρώνει τις απαιτήσεις αποθεματικών για την κεντρική τράπεζά της, προκειμένου να ενισχύσει την ανάπτυξη.

    Όσον αφορά τις ανησυχίες για την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, αυτές ενισχύθηκαν την Παρασκευή μετά τη νέα επίθεση κατά βρετανικού δεξαμενόπλοιου από τους Χούθι.

    Πάντως, ο OPEC+ δεν σχεδιάζει περαιτέρω περικοπές της παραγωγής κατά τη συνεδρίαση της επόμενης Πέμπτη.

    Χρυσός

    Την ίδια ώρα, με οριακές απώλειες έκλεισαν οι τιμές του χρυσού την Παρασκευή, με το ενδιαφέρον της αγοράς να μεταφέρεται στην επερχόμενη συνεδρίαση της FED και κυρίως στις τοποθετήσεις του προέδρου της μετά την ολοκλήρωσή της. Σταθερές παρέμειναν οι τιμές του χρυσού την Παρασκευή, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να μεταφέρεται στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.

    Ο χρυσός Φεβρουαρίου έκλεισε με οριακές απώλειες 0.5 δολάρια, στα 2017,3 δολάρια η ουγγιά, την Παρασκευή. Η τιμή του χρυσού σποτ υποχώρησε κατά 0,1% στα 2.016,92 δολάρια, χάνοντας 0,5% στην εβδομάδα.

    H αγορά αναμένει πως η FED θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά πλέον έχει μειώσει τις προσδοκίες της για το πότε θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μείωση τους.

    Διαβάστε επίσης

    Γιάννης Αλαφούζος: Νέα εποχή για την Oceanis Eco Tankers – Εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

    Tesla: Έχασε 200 δισ. δολάρια σε αξία τον Ιανουάριο – Δεν βλέπουν προς το παρόν τέλος στη πτώση οι επενδυτές

    Ερυθρά Θάλασσα: Επίθεση κατά δεξαμενόπλοιου της Trafigura ανοικτά του Άντεν (upd)



    ΣΧΟΛΙΑ