• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Νέα βουτιά 2% για WTI και Brent – Νέα πτωτική εβδομάδα

    • NewsRoom
    γεώτρηση πετρελαίου


    Μια νέα πτωτική εβδομάδα ολοκλήρωσαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου, με τις τιμές μάλιστα να υποχωρούν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα παρά τις ανακοινώσεις του OPEC+ για εθελοντικές μειώσεις της παραγωγής στο πρώτο τρίμηνο του 2024 κατά 2,2 εκατ. βαρέλια.

    Ειδικότερα, το West Texas Intermediate παραδόσεως Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 1,89 δολάρια ή 2,5%, για να διαμορφωθεί στα 74,07 δολάρια το βαρέλι, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 16 Νοεμβρίου. Σε εβδομαδιαία βάση, υποχώρησε κατά περίπου 2%.

    Το Brent Φεβρουαρίου υποχώρησε κατά 1,98 δολάρια ή περίπου 2,5% στα 78,88 δολάρια το βαρέλι, επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 16 Νοεμβρίου. Σε επίπεδο εβδομάδας, σημείωσε απώλειες της τάξης του 2%.

    Παρά τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής στο πρώτο τρίμηνο του 2024 από μια σειρά από χώρες μέλη του OPEC+, η αγορά αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις ανακοινώσεις, καθώς η εθελοντική φύση των περικοπών και η απουσία ξεκάθαρης δέσμευσής τους προβληματίζει τους αναλυτές. Άλλωστε και το προηγούμενο διάστημα παρατηρήθηκε μια δυσκολία στην πραγματική εφαρμογή παρόμοιων αποφάσεων από τα μέλη του οργανισμού.

    Η εφαρμογή των περικοπών θα ανεβάσει για ένα μικρό χρονικό διάστημα τις τιμές, ωστόσο το αν μακροπρόθεσμα η τάση παραμείνει αυξητική δεν μπορεί κάποιος να το προβλέψει, αναφέρουν οι αναλυτές.

    Διαβάστε επίσης

    Κατάρ: Δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειες για επαναφορά της εκεχειρίας στη Γάζα

    Σε νέο ιστορικό υψηλό ο χρυσός, στα 2.089,7 δολάρια η ουγγιά

    Τρίτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα για τον Stoxx 600 και κλείσιμο σε νέο υψηλό 4 μηνών



    ΣΧΟΛΙΑ