• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Μάζεψε τις απώλειες μετά την πτώση στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο

    • NewsRoom


    Με απώλειες αλλά μακριά από τα χαμηλά ημέρας έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, με τον ενδιαφέρον της αγοράς να περιστρέφεται γύρω από δημοσίευμα της Wall Street Journal σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του OPEC+

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο OPEC+ εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια ενόψει του εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο. Συγκεκριμένα, όπως μετέδιδε η Wall Street Journal, η κίνηση του Οργανισμού αναμένεται να έρθει μία ημέρα πριν την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κυρώσεων στο ρωσικών πετρέλαιο (5 Δεκεμβρίου), γεφυρώνοντας ένα μέρος από το χάσμα που προέκυψε με την κυβέρνηση Μπάιντεν έπειτα από την πρόσφατη αιφνιδιαστική απόφαση μείωσης της παραγωγής.

    Η δημοσίευση των πληροφοριών από την Wall Street Journal προκάλεσε ισχυρή πτώση άνω του 6% για τις τιμές του πετρελαίου, με το πιο ενεργό συμβόλαιο του Brent να υποχωρεί στα 82,31 ευρώ το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιανουάριο. Μάλιστα, η τιμή του συμβολαίου ήταν μικρότερη από την τιμή spot, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται με τον όρο «contango».

    Ωστόσο, η άμεση διάψευση του δημοσιεύματος από τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας επανέφερε την ηρεμία στην αγορά του πετρελαίου, περιορίζοντας τις απώλειες.

    Από εκεί και πέρα, ανησυχία προκάλεσαν η νέα αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 στην Κίνα, στην οποία καταγράφηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο οι πρώτοι θάνατοι από τον Μάιο. Μάλιστα, οι Αρχές του Πεκίνου προχώρησαν σε συστάσεις στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους στην πολυπληθέστερη συνοικία της πρωτεύουσας της Κίνας, όπου ζουν πάνω από 3,5 εκατ. άνθρωποι ενώ έχουν την βάση τους πολλές σημαντικές εταιρείες.

    Σε αυτό το κλίμα, το West Texas Intermediate Δεκεμβρίου έκλεισε τελικά στις με απώλειες 0,4% στα 79,73 δολάρια το βαρέλι, στο New York Mercantile Exchange. Την ίδια ώρα το πιο ενεργό συμβόλαιο του WTI, παράδοσης Ιανουαρίου, έκλεισε με απώλειες κάτω του 0,1%, στα 80,04 δολάρια το βάρέλι.

    Το Brent Ιανουαρίου έκλεισε τελικά στα 87,45 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures.

    Διαβάστε επίσης:

    Πτώση 1% για τον χρυσό έφεραν οι νέοι περιορισμοί στο Πεκίνο



    ΣΧΟΛΙΑ