• Σχόλιο Αγοράς

    Πάνω από τα 80 δολάρια οι τιμές του πετρελαίου

    • NewsRoom
    Πετρελαιοπηγή


    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου ανέβηκαν την Τρίτη πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά σε περισσότερες από δύο εβδομάδες.

    Οι επενδυτές αξιολόγησαν στοιχεία που επιβεβαιώνουν την απότομη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας πέρυσι. Ωστόσο,  προσβλέπουν σε ανάκαμψη της ζήτησης του πετρελαίου, καθώς η χώρα χαλαρώνει τους αυστηρούς περιορισμούς της για τον COVID-19.

    Έτσι, το συμβόλαιο Φεβρουαρίου για το West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 32 σεντς, ή 0,4%, για να διαμορφωθεί στα 80,18 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το υψηλότερο τέρμα για συμβόλαιο πρώτου μήνα από τις 30 Δεκεμβρίου. Τη Δευτέρα η αγορά στις ΗΠΑ ήταν κλειστή για την αργία του  Martin Luther King Jr.

    Το Brent Μαρτίου πρόσθεσε 1,46 δολάρια ή 1,7%, για να διαμροφωθεί στα 85,92 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Το Brent υποχώρησε 1% για να κλείσει στα 84,46 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα.

    Το πετρέλαιο έλαβε ώθηση από «καλύτερο από το αναμενόμενο κινεζικό ΑΕΠ, βιομηχανική παραγωγή και λιανικές πωλήσεις», δήλωσε ο Colin Cieszynski, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στη SIA Wealth Management. «Με την Κίνα να αρχίζει να ανοίγει ξανά, αυτά τα νέα ενισχύουν την αιτία για αύξηση της ζήτησης ενέργειας».

    Ωστόσο, η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 3% το 2022 , λιγότερο από το ήμισυ του ρυθμού 8,1% του προηγούμενου έτους, έδειξαν τα επίσημα στοιχεία την Τρίτη. Αυτός ήταν ο δεύτερος χαμηλότερος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1970 μετά το 2020, όταν η ανάπτυξη μειώθηκε στο 2,4% στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού.

    Πάντως, η άρση των περιορισμών αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της ζήτησης, αν και η αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 έχει θολώσει τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές.

    Σε άλλα νέα, στη μηνιαία έκθεση που εκδόθηκε την Τρίτη, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών άφησε αμετάβλητες τις προβλέψεις του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου.

    Ωστόσο, σημείωσε ότι οι προοπτικές «παραμένουν περιτριγυρισμένες από αβεβαιότητες, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων οικονομικών εξελίξεων, των αλλαγών στις πολιτικές περιορισμού του COVID-19 και των γεωπολιτικών εντάσεων».

    Διαβάστε επίσης:

    Χρυσός: Έκλεισε με ήπια διόρθωση στο -0,6%

    Συνεχίζεται για 5η ημέρα η άνοδος στις ευρωαγορές



    ΣΧΟΛΙΑ