• Σχόλιο Αγοράς

    Τι λένε οι στατιστικές για τα ρεκόρ στη Wall και το Χ.Α. – Χαλαρώνει ο βραχνάς του σοκ στις τράπεζες (upd)


    H μετοχή του ΟΠΑΠ είναι αυτή που κάνει τη διαφορά και σήμερα, καθώς έγραψε υψηλό 12,66 στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης ενώ λίγο πιο πριν ενισχυόταν στα 12,35 ευρώ και με κέρδη 0,8%.

    Οι επενδυτές τοποθετούνται στη μετοχή εξαιτίας της υψηλής μερισματικής απόδοσης που ξεπερνάει το 7,5%, η οποία είναι 25 φορές από μια μέση προθεσμιακή κατάθεση διάρκειας 1 έτους.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τον Ιανουάριο το μέσο επιτόκιο στις προθεσμιακές ήταν της τάξης του 0,39%.

    Η δυναμική στην αγορά είναι μεγάλη παρά τις διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη την Παρασκευή στις 924 μονάδες και το τζίρο στα 30 εκατ. ευρώ.

    Σήμερα δεν έχει γίνει κανένα πακέτο αλλά σημαντικό να τονιστεί ότι οι προσυμφωνημένες συναλλαγές που έγιναν σε Εθνική και Eurobank την Πέμπτη και την Τετάρτη συνοδεύτηκαν από το κλείσιμο ανοιχτών θέσεων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τα funds Lansdowne, Oceanwood, Marshall προχώρησαν σε μείωση των ανοικτών θέσεων σε Eurobank και Eθνική. Η Lansdowne προέβη σε μείωση της short θέσης της στην Eurobank σε 0,98% από 1,02% προηγουμένως και η Oceanwood μείωσε την θέση της στην Εθνική σε 1,44% από 1,61% πριν.

    Επίσης, η Marshall, μείωσε τη θέση της κάτω από το όριο της υποχρέωσης δημοσιοποίησης του 0,50%, από 0,56%, που κατείχε στην Εθνική.

    Στοιχεία που καταδεικνύουν την δυναμική που έχει αναπτυχθεί στην αγορά.

    Ο τραπεζικός κλάδος υποχωρεί πάντως, 0,50% με την Πειραιώς μόνο να σημειωθεί κέρδη πάνω από 1 ποσοστιαία μονάδα. Αντίδραση πάνω από 1% στην  AEGEAN και 1,9% για την Coca Cola.

    Ένα ενδιαφέρον στοιχεία για τις αγορές και βεβαίως το ΧΑΑ είναι η εκτίμηση των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης για το πως θα κλείσει τη χρονιά που ξεκίνησε η Wall Street. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του περιοδικού Barrons από το 1950 και κάθε προεκλογική χρονιά στις ΗΠΑ το 82% των προεκλογικών ετών τελείωνε τη χρονιά όπως ξεκινούσε τις 5 πρώτες μέρες του κάθε νέου έτους.

    Η Wall Street τις 5 πρώτες συνεδριάσεις του 2020 χτυπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.



    ΣΧΟΛΙΑ