• Σχόλιο Αγοράς

    Νέο σφυροκόπημα στην Wall Street – Κάτω από τις 4.000 μονάδες ο S&P 500

    • NewsRoom
    Wall Street


    Ισχυρές πιέσεις δέχονται και σήμερα οι βασικοί δείκτες της Wall Street με το sell off των δύο ημερών λόγω φόβων για επιθετική σύσφιξη της πολιτικής από την Federal Reserve να συνεχίζεται, με τον S&P 500 να δέχεται «πλήγμα» 4% τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις.

    Ο Τζερόμ Πάουελ επιβεβαίωσε την περασμένη Πέμπτη πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα συνεχίσει την πολιτική σύσφιξης για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιμένοντας στις αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι να υποχωρήσει ο πληθωρισμός. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει υποχώρηση της οικονομίας και «πόνος» – όπως ανέφερε χαρακτηριστικά – για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ.

    Σήμερα οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους σε μια σειρά οικονομικών στοιχείων, με το «βάρος» να πέφτει στα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Τον Αύγουστο η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε στις ΗΠΑ, μετά από τρεις μήνες πτώσης. Συγκεκριμένα ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σκαρφάλωσε στις 103,2 μονάδες τον Αύγουστο από 95,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης τιμών κατοικίας S&P Core Logic Case Shiller παρουσίασε κέρδη 18% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, αλλά ο ρυθμός της αύξησης επιβραδύνεται από τους προηγούμενους μήνες.

    Μετοχές

    Ισχυρό σφυροκόπημα για τις μετοχές τεχνολογίας για ακόμη μια μέρα, με τις Tesla, Apple, Amazon, Microsoft και Meta να χάνουν πάνω από 1%. Η Nvidia συνεχίζει επίσης το πτωτικό της σερί με απώλειες 2,4% ενώ και η AMD δέχεται πιέσεις 2,6%. Η Netflix χάνει 1,8%, η Alphabet είναι στο -1,3% και η Intel επίσης σημειώνει πτώση 1,3%.

    Η Bed Bath & Beyond η οποία ξεκίνησε «δυνατά» στις αγορές πριν το άνοιγμα βρίσκεται αυτή την ώρα να χάνει κοντά στο 6%.

    Ισχυρό πλήγμα δέχονται και οι μετοχές των εταιρειών ενέργειας μετά την πτώση του πετρελαίου, με τις Exxon Mobil και Chevron να χάνουν 3,5% και 2,9% αντίστοιχα ενώ και η Devon Energy δέχεται πιέσεις 3,6%.

    Το πετρέλαιο δέχεται ισχυρότατες απώλειες, με το WTI να χάνει 4% στα 93,13 δολάρια το βαρέλι ενώ η τιμή του Brent σημειώνει πτώση 4,27% στα 100,6 δολάρια το βαρέλι.

    Στο κλίμα αυτό, ο Dow Jones υποχωρεί 1,1% στις 31.747 μονάδες, ο S&P 500 χάνει επίσης 1,35% υποχωρώντας στις 3.975 μονάδες ενώ ο Nasdaq δέχεται ξανά τις ισχυρότερες πιέσεις με πτώση 1,45% στις 11.846 μονάδες.



    ΣΧΟΛΙΑ