• Σχόλιο Αγοράς

    Νέα βουτιά πάνω από 1% στη Wall Street έφεραν τραπεζικές πιέσεις και ανησυχία για Μέση Ανατολή

    • NewsRoom
    χρηματιστής της wall street


    Με βαριές απώλειες έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, με την αγορά να προσπαθεί να αναλύσει τα αποτελέσματα από τις τράπεζες για το πρώτο τρίμηνο του 2024, ενώ παράλληλα έχει στραμμένο με ανησυχία το βλέμμα στην Μέση Ανατολή και την πιθανή επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, που έκανε πολλούς να κινηθούν προς πιο ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός.

    Η ατμόσφαιρα στην αγορά των ΗΠΑ  άλλωστε έχει επιβαρυνθεί από τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό, τα οποία έκαναν τους επενδυτές και τους οικονομολόγους να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους για την πρώτη μείωση επιτοκίων από τη FED, από τον Ιούνιο στον Σεπτέμβριο.

    Σε αυτό το βαρύ κλίμα,  Dow Jones έκλεισε στις 37.983,24 μονάδες με πτώση -1,24%, ο S&P 500 υποχώρησε στις 5.123,41 μονάδες με απώλειες  -1,46% ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 16.175,09 μονάδες με πτώση -1,62%.

    Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 2,4%, ο S&P 500 κατά 1,6%  και ο  Nasdaq  κατά 0,5%. Αυτή ήταν, μάλιστα, η χειρότερη εβδομάδα για τον Dow Jone από τον Μάρτιο του 2023.

    Η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου μειώθηκε την Παρασκευή κατά 7,7 μονάδες βάσης στο 4,882%, από 4,959% την Πέμπτη, ωστόσο για την εβδομάδα το επιτόκιο αυξήθηκε κατά 15,2 μονάδες βάσης. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου μειώθηκε κατά 7,6 μονάδες βάσης στο 4,499%, από 4,575% την Πέμπτη, αλλά σε επίπεδο εβδομάδας αυξήθηκε κατά 12,2 μονάδες βάσης, ενώ η απόδοση του 30ετούς κρατικού ομολόγου μειώθηκε κατά 5,6 μονάδες βάσης στο 4,603% , αλλά σε επίπεδο εβδομάδας αυξήθηκε κατά 7,2 μονάδες βάσης.

    Η αγορά παρακολούθησε την Παρασκευή τις πρώτες ανακοινώσεις από τις μεγάλες τράπεζες για την πορεία του πρώτου τριμήνου του 2024. Η JPMorgan ανέφερε πως τα καθαρά έσοδα από τόκους ίσως είναι χαμηλότερα του αναμενόμενου για το 2024, ενώ ο Jamie Dimon προειδοποίησε για τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις που επιβαρύνουν την οικονομία. Η μετοχή της εταιρείας έκλεισε στο -6,47%

    Από την πλευρά της η Wells Fargo (-0,39%) κατάφερε να ξεπεράσει τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ η μείωση κερδών ανακοίνωσε η Citigroup (-1,7%).

    Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή έδειξαν ότι το καταναλωτικό κλίμα υποχώρησε στο 77,9 αυτόν τον μήνα από 79,4 τον Μάρτιο. Ξεχωριστά, το κόστος των εισαγόμενων αγαθών αυξήθηκε τον Μάρτιο για τρίτο συνεχόμενο μήνα λόγω των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου, προσθέτοντας ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό των ΗΠΑ.

    Χαρακτηριστικό της εικόνας της συνεδρίασης της Παρασκευής ήταν το γεγονός πως από τις 30 μετοχές του Dow Jones, μόλις 4 έκλεισαν με ήπια άνοδο (Apple 0,86%, Travelers 0,32%, Visa 0,10% και Walmart 0,08%) ενώ δύο έκλεισαν αμετάβλητες (Nike και American Express). Πέρα από τη JP Morgan, που σημείωσε τη χειρότερη επίδοση από τις μετοχές του δείκτη, στο -5,16% έκλεισε η μετοχή της Intel ενώ οι Disney, Boeing, Cisco, Goldman Sachs και 3M έκλεισαν με απώλειες άνω του 2% και οι IBM, Chevron, Caterpilar, Salesforce, Amazon, Microsoft, Dow, Coca-Cola, Home Depot, Verizon και Amgen έκλεισαν με πτώση μεγαλύτερη του 1%.

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Κέρδη 1% έφεραν οι φόβοι για επικείμενο χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ

    Ευρωαγορές: Ισχυρά κέρδη στο Λονδίνο μετά τα στοιχεία για την ανάπτυξη – Απώλειες σε Γερμανία και Γαλλία

    Μπάιντεν: Αναμένουμε πως σύντομα το Ιράν θα αναλάβει δράση κατά του Ισράηλ – «Μην το κάνετε»



    ΣΧΟΛΙΑ