• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Κέρδη 1% έφεραν οι φόβοι για επικείμενο χτύπημα του Ιράν στο Ισράηλ

    • NewsRoom
    πετρελαιοπηγή


    Ανοδικά κινήθηκαν και την Παρασκευή οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η αγορά ανησυχεί για μια ενδεχόμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ μέσα στο Σαββατοκύριακο.

    Μια τέτοια εξέλιξη θα κλιμάκωνε την ένταση στη Μέση Ανατολή, βάζοντας νέα εμπόδια στις εμπορικές διελεύσεις του πετρελαίου. Σύμφωνα με τον Μπομπ ΜακΝάλι, πρόεδρο της Rapidan Energy και πρώην ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης Μπους, μια επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ θα μπορούσε να επαναφέρει το Brent πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ αν ακολουθούσε μια νέα αναταραχή στα Στενά του Ορμούζ τότε θα μπορούσαν να φτάσουν ξανά στα επίπεδα των 130 δολαρίων το βαρέλι.

    Η ανησυχία επανήλθε εντονότερη την Παρασκευή μετά από δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο για ενδεχόμενη επίθεση ακόμη και από την Παρασκευή, πιθανότατα κατά στρατιωτικών στόχων στο Ισραήλ. Από την πλευρά του το Ισραήλ δηλώνει έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κίνηση της Τεχεράνης.

    Μάλιστα οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τους Αμερικανούς πολίτες στο Ισραήλ να μην ταξιδεύουν έξω από τις μεγάλες πόλεις, οι οποίες προστατεύονται καλύτερα από πιθανές πυραυλικές επιθέσεις.

    Σε αυτό το κλίμα, το West Texas Intermediate παραδόσεως Μαΐου ενισχύθηκε κατά περίπου 1% στα 85,66 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας πάντως έκλεισε με απώλειες 1%.

    Το Brent Ιουνίου έκλεισε με άνοδο περίπου 1% στα 90,45 δολάρια το βαρέλι, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας υποχώρησε κατά 0,8% αντίστοιχα.

    Διαβάστε επίσης

    Πυροσβεστική: 73 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα το τελευταίο 24ωρο

    Έφυγε από τη ζωή ο σχεδιαστής μόδας Ρομπέρτο Καβάλι

    Γεραπετρίτης: Τις εντάσεις με την Τουρκία δεν τις αποφεύγεις, το βασικό είναι να μη προκαλούν κρίσεις



    ΣΧΟΛΙΑ