Σχόλιο Αγοράς

Nέα υψηλά για τις τράπεζες, πάνω από τις 880 μον. ο δείκτης εδώ και 13 εβδομάδες


Από τις 2/8 είχε να βρεθεί η αγορά πάνω από τις 880 μονάδες, κλείνοντας τελικά την Πέμπτη στις 882,57 μονάδες και με άνοδο 0,78%. Σε επίπεδο μήνα, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με άνοδο 1,63% και οι τράπεζες 6,75%. Μόνο στις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις ο τραπεζικός κλάδος έχει κλείσει με κέρδη στις οκτώ. Το θετικό άνοιγμα, για μία ακόμα συνεδρίαση της Wall Street, έδωσε ώθηση στο ταμπλό. Εκτός από τις τράπεζες, στο θετικό πρόσημο του δείκτη συνέβαλε και η ΔΕΗ που έκλεισε με κέρδη 3,59% στα 3,17 ευρώ. Οι δηλώσεις Μητσοτάκη για την εξυγίανση της επιχείρησης, απετέλεσε το εχέγγυο για να λάβουν οι επενδυτές νέες θέσεις στην μετοχή της επιχείρησης.

Νέα υψηλά για την Alpha, στο 1,91 ευρώ, την ΕΤΕ, που έκλεισε στα 3,04 ευρώ, την Eurobank στα 0,90 και την Πειραιώς στα 3,13 ευρώ. Όσο πλησιάζει ο χρόνος κατάθεσης του νομοσχεδίου από το υπουργείο Οικονομικών, γνωστό και ως Ηρακλής, που θα συμβάλει στο να καθαρίσουν οι ισολογισμοί των πισατωτικών ιδρυμάτων, τόσο η αγφορά θα αναλαμβάνει νέο ρίσκο απέναντι στον κλάδο, σημειώνουν οι χρηματιστές. Επιπρόσθετα, η Moody’s υποστηρίζει το πόσο σημαντικό είναι το σχέδιο Ηρακλής για την εξυγίανση του κλάδου, πιο σημαντικό και από την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων της χώρας προς το ΔΝΤ.

Από την άλλη, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch μετά και τις τελευταίες εξελίξεις επαναφέρει την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών, τονίζοντας όμως ότι κρατά μια προσεκτική στάση, καθώς η πορεία τους θα εξαρτηθεί από το εάν οι εγχώριοι και εξωτερικοί παράγοντες κινηθούν συνεχώς προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ειδικότερα, τονίζει ότι η Eurobank είναι η προτιμώμενη μετοχή της, ενώ για την Εθνική Τράπεζα και την Πειραιώς η σύσταση είναι underperform και neutral για την Alpha Bank.

Η αναβάθμιση από την Standard and Poor’s στις 25 Οκτωβρίου σε ΒΒ- από Β+ δηλαδή κατά μια βαθμίδα ήταν πλήρως αδιάφορη εξέλιξη για το χρηματιστήριο ενώ την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου ο καναδικός οίκος DBRS όπου θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ από ΒΒ low δηλαδή στην υψηλότερη βαθμολογία από το σύνολο των οίκων αξιολόγησης.

Το ελληνικό 10ετές ομόλογο πάντως, υποχωρεί στο 1,15%, σημειώνοντας ένα ακόμα ρεκόρ.

Πράξεις πάνω από τα 9,8 και κλείσιμο με κέρδη 1,5% για τον Μυτιληναίο, αντίδραση κοντά στο 1% για την Τέρνα Ενεργειακή, στα 7,31 ευρώ, 1,43% η άνοδος για τα ΕΛΠΕ, στα 8,53 ευρώ απέχοντας μόλις 2 σεντς από τα υψηλά 52 εβδομάδων, δεύτερη μέρα κερδών για την Coca Cola και 1,37% για την Βιοχάλκο, στα 3,69 ευρώ, λόγω αποτελεσμάτων, αποτελούν τις μετοχές που στήριξαν την Πέμπτη, την αγορά.

Από τα χαρτιάα που διακινήθηκαν, 62 έκλεισαν με κέρδη και μόλις 27 υποχώρησαν.

Από τα small caps ξεχώρισαν ο Μπήτρος εν αναμονή της συμφωνίας συγχώνευσης με την ΣΙΔΜΑ, η Φόρθνετ με την αγορά να περιμένει την υπογραφή του deal με την Alter Ego του εφοπλιστή κ. Ε. Μαρινάκη και Τεχνική Ολυμπιακή που έκλεισε με άνοδο 3,72%, στα 2,51 ευρώ λόγω ενδιαφέροντος του Ιβάν Σαββίδη να αποκτήσει το Πόρτο Καρράς από την οικογένεια Στέγγου.

Οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 71 εκατ. ευρώ.


ΣΧΟΛΙΑ