• Σχόλιο Αγοράς

    Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές – Το ενδιαφέρον σε ΕΚΤ και Ιταλία

    Με συνολικές απώλειες 3,9% ολοκληρώθηκε ο Ιανουάριος για τον Stoxx 600

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια


    Με μικτά πρόσημα έκλεισαν την σημερινή συνεδρίαση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις αποφάσεις της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων της αλλά και με την εσωτερική κρίση στην Ιταλία να καθορίζουν την ημέρα.

    Σήμερα η ΕΚΤ ανακοίνωσε την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, την πρώτη μετά από 11 χρόνια σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. Η κίνησή της έρχεται ως συνέχεια των επιθετικών αυξήσεων στις οποίες έχουν ήδη προχωρήσει οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες. Μια καθυστέρηση για την οποία έχει δεχθεί κριτική η ΕΚΤ. Η αύξηση των επιτοκίων έρχεται σε μία δύσκολη περίοδο για την ευρωζώνη, η οποία αντιμετωπίζει την απειλή μιας ενεργειακής κρίσης, ενώ παράλληλα το ευρώ είναι αποδυναμωμένο έναντι του δολαρίου και η Ιταλία βυθίζεται στη δίνη μιας πολιτικής κρίσης.

    Επίσης η κεντρική τράπεζα έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα παραπάνω λεπτομέρειες αναφορικά με το νέο εργαλείο με όνομα «Transmission Protection Instrument» (TPI). Η Λαγκάρντ στις δηλώσεις της ανέφερε ότι «θα προτιμούσαμε να μη γίνει χρήση του εργαλείου αυτού, για το οποίο προβλέπεται τριπλή αξιολόγηση μέχρι να ενεργοποιηθεί, αλλά «αν χρειαστεί, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε».

    Και όλα αυτά την ώρα που η Ιταλία βρίσκεται εν μέσω πολιτικής κρίσης, μετά την παραίτηση Ντράγκι σήμερα το πρωί. Ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν κατάφερε να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από την Γερουσία με αποτέλεσμα να παραιτηθεί και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές στην Ιταλία. Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα το απόγευμα της Πέμπτης την απόφαση για τη διάλυση της Βουλής και της Γερουσίας, κάτι που σημαίνει ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν εντός των επόμενων 70 ημερών. Έτσι, όπως έγινε γνωστό, στις 25 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

    Η Λαγκάρντ πάντως σε σχετική ερώτηση δεν πήρε θέση για τα πολιτικά ζητήματα της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης λέγοντας ότι «αυτά αφορούν τη δημοκρατική διαδικασία του κάθε κράτους μέλους και αυτό ισχύει σίγουρα για την Ιταλία».

    Στο κλίμα αυτό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κέρδισε 0,44% στις 424,39 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE κέρδισε οριακά 0,09% στις 7.270 μονάδες, ο γερμανικός DAX έχασε 0,27% στις 13.246 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,27% στις 6.201 μονάδες.

    Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε 0,20% στις 8.012 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB διολίσθησε 0,71% στις 21.196 μονάδες.

    Διαβάστε επίσης:

    Διαλύεται η Βουλή στην Ιταλία – Πρόωρες εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου

    ΕΚΤ: Στις 50 μ.β. η αύξηση στα επιτόκια – Νέο εργαλείο για τα ομόλογα



    ΣΧΟΛΙΑ