• Σχόλιο Αγοράς

    Μικτά πρόσημα στη Wall Street, με βοήθεια από Pfizer και λιανικές πωλήσεις – Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο, πώς έκλεισε ο χρυσός

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με μικτά πρόσημα έκλεισε την Παρασκευή η Wall Street, με τον Dow Jones να επιστρέφει μετά από τρεις συνεδριάσεις σε θετικός έδαφος, τον S&P 500 να κλείνει σχεδόν αμετάβλητος ενώ ο Nasdaq να συνεχίζει με απώλειες. Στήριγμα στην αγορά έδωσαν τα θετικά νέα από το μέτωπο των ερευνών για τα εμβόλια κατά της πανδημίας αλλά και από τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις.

    Ειδικότερα, η Pfizer δήλωσε ότι μπορεί να είναι έτοιμη να υποβάλει αίτηση για έγκριση έκτακτης ανάγκης για το εμβόλιο Covid-19 έως τα τέλη Νοεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνει θετικά δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας από τις δοκιμές τελευταίου σταδίου σε ανθρώπους. Αυτό αποτελεί μια πολύ καλή είδηση για τις αγορές, ιδιαίτερα μετά τις ανακοινώσεις της Eli Lilly και της Johnson & Johnson ότι παρουσίασαν επιπλοκές στις δικές τους μελέτες.

    Οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν τον Σεπτέμβριο συμπληρώνοντας πέντε διαδοχικούς μήνες ανόδου. Συγκεκριμένα παρουσίασαν αύξηση κατά 1,9% τον Σεπτέμβριο από τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για άνοδο 0,7%.

    Αντιθέτως υποχώρησε τον Σεπτέμβριο η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ διακόπτοντας ένα ανοδικό σερί τεσσάρων διαδοχικών μηνών. Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 0,6% τον Σεπτέμβριο από τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Federal Reserve. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της WSJ ήταν για άνοδο 0,4%. Στο μεταξύ, η μεταποιητική παραγωγή υποχώρησε 0,3% τον Σεπτέμβριο και παραμένει 6,4% χαμηλότερο από το επίπεδο του Φεβρουαρίου.

    Πάντως, προς το τέλος της ημέρας, οι βασικοί δείκτες υποχώρησαν από τα υψηλά ενδοσυνεδριακά, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί για το τι μπορεί να συμβεί στο Σαββατοκύριακο, καθώς οι ΗΠΑ βρίσκονται λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει εμφανής πρόοδος στις συζήτηση για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας. Άλλωστε, η νέα ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό δεν αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια εφησυχασμού, την ώρα που κυβερνήσεις προχωρούν σε αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας.

    Έτσι, ο Dow Jones έκλεισε στις 28.606,31 μονάδες με κέρδη 0,39%, ο  S&P 500 στις 3.483,81 μονάδες με οριακή άνοδο 0,01% ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 11.671,56 μονάδες με πτώση -0,36%. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones έκλεισε με οριακά κέρδη σχεδόν 0,1%, ο S&P 500 με κέρδη 0,2%, ενώ ο Nasdaq  με κέρδη 0,8%, χάρη κυρίως στην εντυπωσιακή συνεδρίαση της Δευτέρας.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, 20 έκλεισαν με άνοδο, 9 με απώλειες ενώ αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Microsoft. Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Caterpillar (2,18%) και ο Boeing (1,88%) ενώ στον αντίποδα τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η Apple  (-1,40%), με την Goldman Sachs να ακολουθεί με απώλειες (-1,12%).

    Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το πιο ενεργό συμβόλαιο για τον χρυσό κατάφερε να κλείσει με οριακά κέρδη, αν και σε επίπεδο εβδομάδας υποχώρησε. Ειδικότερα, το συμβόλαιο χρυσού παράδοσης Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 0,08% στα 1.910,40 δολάρια η ουγγιά, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας υποχώρησε κατά -0,7%.

    Αντίθετα, το συμβόλαιο παράδοσης Νοεμβρίου για το αμερικανικό αργό (WTI) έκλεισε την Παρασκευή με απώλειες -0,2% στα 40,88 δολάρια το βαρέλι, ωστόσο η εβδομάδα ήταν θετική με κέρδη 0,7%. Στο ICE Futures του Λονδίνου το brent Δεκεμβρίου έκλεισε με πτώση 0,05% στα 42,93 δολάρια το βαρέλι, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με κέρδη 0,2%.



    ΣΧΟΛΙΑ