• Σχόλιο Αγοράς

    Με ήπιες απώλειες ξεκίνησε ο Αύγουστος στη Wall Street – Άλμα 6,14% για την Boeing

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Με ήπιες απώλειες έκλεισε η πρώτη συνεδρίαση του Αυγούστου στη Wall Street, με τα στοιχεία για την μεταποιητική δραστηριότητα σε ΗΠΑ, ΕΕ και Κίνα να επηρεάζουν αρνητικά τη διάθεση της αγοράς.

    Ο Dow Jones έκλεισε στις 32.798,40 μονάδες με απώλειες  -0,14%, o  S&P 500 στις 4.118,61 μονάδες με πτώση -0,28% ενώ ο  Nasdaq στις 12.368,98 μονάδες, υποχωρώντας κατά -0,18%.

    Οι βασικοί δείκτες είχαν κλείσει με εντυπωσιακό τρόπο τον Ιούλιο, ο οποίος ήταν ο καλύτερος μήνας για την Wall Street τα τελευταία 2 χρόνια. Ωστόσο, τα άσχημα νέα από την Κίνα, όπου οι δραστηριότητα των εργοστασίων μειώθηκε απότομα τον Ιούλιο, με τον επίσημο δείκτη της μεταποιητικής βιομηχανίας (PMI) να υποχωρεί στο 49,0 (από 50,2 τον Ιούνιο), προκάλεσε προβληματισμό στην αγορά.

    Ταυτόχρονα, σε χαμηλό δύο ετών έπεσε και ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα το Institute for Supply Management (ISM) ανακοίνωσε σήμερα ότι ο δείκτης του για την πορεία της μεταποιητικής δραστηριότητας σε εθνικό επίπεδο υποχώρησε στο 52,8 τον προηγούμενο μήνα, το χαμηλότερο από τον Ιούνιο του 2020, από 53,0 τον προηγούμενο μήνα.

    «Η μεταποίηση είναι ένα μικρό μέρος της οικονομίας των ΗΠΑ, αλλά τείνει να ηγείται αυτού που θα δείτε αργότερα στα δεδομένα υπηρεσιών, τα οποία είναι ένα μεγαλύτερο κομμάτι της συνολικής οικονομίας», δήλωσε ο Randy Frederick Διευθύνων Σύμβουλος Συναλλαγών και Παραγώγων στο Charles Schwab.

    Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, το 56% των εταιρειών του S&P 500 που έχουν αναφέρει κέρδη μέχρι στιγμής έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs. Πάντως σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, οι αγορές σε περίπτωση ύφεσης στις ΗΠΑ, μπορεί να κινηθούν χαμηλότερα κι από τα ιστορικά χαμηλά του πρώτου εξαμήνου του 2022.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Boeing, κλείνοντας στο +6,14%, μετά από δημοσίευμα του Reuters που ανέφερε ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ ενέκρινε το σχέδιο επιθεώρησης και τροποποίησης του κατασκευαστή αεροπλάνων για την επανέναρξη των παραδόσεων των 787 Dreamliners.

    κολούθησαν οι μετοχές των Procter & Gamble (2,91%) και Intel (1,79%), ενώ στον αντίποδα τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των μετοχών του δείκτη σημείωσε η Chevron  (-1,95%), επηρεασμένη και από την ισχυρή πίεση στις τιμές του πετρελαίου. Στο -1,64% έκλεισε η μετοχή της Caterpillar.

    Εκτός Dow Jones, η μετοχή της Target έκλεισε με άνοδο 1,28%, αφού η Wells Fargo αναβάθμισε τη στάση της απέναντι στον κολοσσό λιανικής σε «overweight», λέγοντας ότι η μετοχή θα μπορούσε να αυξηθεί 20%.

    Στον αντίποδα, βαριές απώλειες -7,57% σημείωσε η μετοχή της Royal Caribbean Group, η οποία ανακοίνωσε ιδιωτική προσφορά μετατρέψιμων senior ομολογιών που θα εκδοθούν έως το 2025, συνολικής αξίας 900 εκατ. δολαρίων. Μάλιστα, η εταιρεία σκοπεύει να παραχωρήσει στους αρχικούς αγοραστές το δικαίωμα αγοράς έως και 135 εκατομμυρίων δολαρίων επιπλέον κεφαλαίου Μετατρέψιμων Ομολογιών. Σκοπός της προσφοράς είναι να αντικατασταθούν ορισμένες από τις υφιστάμενες βραχυπρόθεσμες λήξεις μετατρέψιμων ομολόγων με νέα πιο μακροπρόθεσμα μετατρέψιμα ομόλογα.



    ΣΧΟΛΙΑ