• Σχόλιο Αγοράς

    Ισχυρές απώλειες στο Χρηματιστήριο και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας. Σε προ MSCI επίπεδα η μετοχή της Motor Oil

    Wall Street


    Ό’ τι έχτιζε ο Γενικός Δείκτης τις τελευταίες σχεδόν δύο εβδομάδες, γκρεμίστηκε μέσα σε μία συνεδρίαση. Ακόμα και η μετοχή της Alpha Bank που είχε καταφέρει να βγει χωρίς ζημιά από τον ταραχώδη Οκτώβριο, σήμερα έχασε σχεδόν τα κέρδη του Οκτωβρίου, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 7,12%.

    Αρχικώς οι εμπλεκόμενοι της αγοράς εκτιμούσαν ότι η πρώτη ημέρα συναλλαγών του Νοεμβρίου θα  ήταν γεμάτη… υποσχέσεις, έχοντας ο Γενικός Δείκτης μία καλή παρακαταθήκη από τη χτεσινή συνεδρίαση και από το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές των τελευταίων ημερών.

    Ωστόσο, το Χρηματιστήριο εξέπληξε τους πάντες για άλλη μία φορά δυσάρεστα.

    «Βαρίδι» αποδείχτηκε η μετοχή της Motor Oil, η οποία μετά τις πρόσφατες εξαγορές,  βυθίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση, με τις απώλειες να φτάνουν άνω του 14% ενδοσυνεδριακά, ενώ μέσα σε τρεις συνεδριάσεις η μετοχή έχει χάσει πάνω από 400 εκατ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση.

    Ως αποτέλεσμα των ισχυρών πιέσεων, η μετοχή βρέθηκε στα μέσα της συνεδρίασης στα επίπεδα (17,8 ευρώ) που ήταν πριν ο MSCI ανακοινώσει την είσοδο της μετοχής στον δείκτη MSCI Greece τα μεσάνυχτα της 13ης Αυγούστου. 

    Μετά τις 2 το μεσημέρι, οι πιέσεις εξαπλώθηκαν σε όλο το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με αυξημένους όγκους συναλλαγών.

    Ο Γενικός Δείκτης (-3,25%) ξεπέρασε τις απώλειες της «Μαύρης» Τετάρτης της 3ης Οκτωβρίου, κλείνοντας σχεδόν στο χαμηλό ημέρας και με αυξημένους όγκους συναλλαγών.

    Στις τράπεζες, όπου είχε αποκατασταθεί εν μέρει η τάξη στις τελευταίες δέκα συνεδριάσεις, ξεκίνησε ένα ισχυρό profit taking, με αποτέλεσμα ο κλαδικός δείκτης να χάνει έως και 7,16% ενδοσυνεδριακά, χωρίς να υπάρχει αρνητική ροή ειδήσεων, και να τερματίσει στο -6,24%.

    Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκε η Eurobank και ακολούθησαν οι Alpha Bank, Tρ. Πειραιώς και ΕΤΕ.

    Εν τω μεταξύ, η Oceanwood Capital Management βγήκε short σε άλλες 914.715 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας ή 0,7% του συνολικού αριθμού των μετοχών σε κυκλοφορία, που ανέρχεται πλέον στις 6.403.006 μετοχές.

    Υπολογίζεται ότι η μέση τιμή short στη μετοχή της ΕΤΕ είναι στα 2,52 ευρώ, καθιστώντας το λογιστικό κέρδος στα 5,62 εκατ. ευρώ.

    Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση «γλίτωσαν» μόνο οι Φουρλής, ΑΔΜΗΕ και Coca Cola.

    Στην αγορά παραγώγων, αυξημένος ήταν ο όγκος και στο future της Motor Oil, με 968 συμβόλαια, το 50% του όγκου συμβολαίου που έχει κάνει σωρρευτικά το future μέσα σε ένα μήνα (1817 συμβόλαια), ενώ το future έκλεισε με discount σε σχέση με την υποκείμενη αξία στα 17,76 ευρώ.

    Ο τζίρος στη spot αγορά ανήλθε στα 52 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 20,5 εκατ. διακινήθηκαν στη μετοχή της Motor Oil.



    ΣΧΟΛΙΑ