• Σχόλιο Αγοράς

    Ισχυρές απώλειες στη Wall Street, επέστρεψε η απογοήτευση για τις συζητήσεις για το πακέτο στήριξης

    • NewsRoom
    Χρηματιστής στη Wall Street κρατά απογοητευμένος το κεφάλι του μπροσά από πίνακες που δείχνουν ισχυρή πτώση των μετοχών


    Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, επιστρέφοντας σε αρνητικό έδαφος μετά την ανάπαυλα της περασμένης Παρασκευής.

    Η ανησυχία των επενδυτών γύρω από το πακέτο στήριξης στην αμερικανική οικονομία επιδεινώνεται, ειδικά όσο πλησιάζει η εκλογική διαδικασία, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Δημοκρατικών που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων συνεχίζει να παραμένει σε αδιέξοδο. Ήδη η Νάνσι Πελόζι διεμήνυσε προς τον Λευκό Οίκο πως έχει περιθώριο έως την Τρίτη για να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία, με τους αναλυτές πάντως να σημειώνουν πως δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία πριν τις εκλογές.

    Οι βασικοί δείκτες άνοιξαν με άνοδο, μετά και τα στοιχεία για την ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο στην Κίνα, η οποία αν και δεν μπόρεσε να ικανοποιήσει πλήρως τις εκτιμήσεις των αναλυτών, κατάφερε να καταγράψει ανάπτυξη 4,9% , διορθώνοντας τις απώλειες του πρώτου εξαμήνου. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί 1,9% το 2020, και θα είναι η μόνη μεγάλη οικονομία παγκοσμίως η οποία θα παρουσιάσει ανάπτυξη κατά το τρέχον έτος. Αντιθέτως, η αμερικανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4,3% ενώ η ευρωζώνη κατά 8,3%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

    Ωστόσο, μέσα στο πρώτο μισάωρο η ανοδική πορεία των δεικτών ανακόπηκε, καθώς πέρα από την ανησυχία για τις εξελίξεις γύρω από το πακέτο στήριξης οι επενδυτές αναμένουν με αγωνία τα νέα εταιρικά αποτελέσματα που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες αλλά και τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται ανησυχητικά στην Ευρώπη, με αρκετές χώρες να προχωρούν σε νέα αυστηρά μέτρα και μινι-lockdown. Μάλιστα, το κλίμα ήρθε να επιδεινώσει η επίθεση που εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Άνθονι Φάουτσι, επικεφαλής λοιμωξιολόγο στις ΗΠΑ. Μιλώντας από το ξενοδοχείο του στο Λας Βέγκας, στη Νεβάδα, προτού αποχωρήσει για να παραστεί σε δύο προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Αριζόνα, ο Τραμπ δεν έκρυψε την οργή του για τον Φάουτσι κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, που είχε στόχο να ενθαρρύνει την ομάδα που έχει αναλάβει την προεκλογική εκστρατεία του, χαρακτηρίζοντάς τον «καταστροφή».

    Σε αυτό το κλίμα οι βασικοί δείκτες συνέχισαν να υποχωρούν, κλείνοντας κοντά στα χαμηλά της ημέρας. Ο Dow Jones έκλεισε στις 28.195,42 μονάδες με απώλειες -1,44%, ο S&P 500  στις 3.426,92 μονάδες με πτώση -1,63% ενώ ο  Nasdaq στις 11.478,88 μονάδες με απώλειες -1,65%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones μόνο αυτή της Intel κατάφερε να κρατηθεί σε θετικό έδαφος κλείνοντας στα 54,58 δολάρια με άνοδο 0,78%. Από τις υπόλοιπες 29 μετοχές, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Johnson & Johnson και η Apple, κλείνοντας και οι δύο με απώλειες -2,55%.



    ΣΧΟΛΙΑ