• Σχόλιο Αγοράς

    Ισχυρά κέρδη στη Wall Street μετά την ομιλία Πάουελ – Άλμα στα 110 δολάρια το βαρέλι για το πετρέλαιο

    Χρηματιστές στη Wall Street πανηγυρίζουν


    Με ισχυρή άνοδο έκλεισαν οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, με το ενδιαφέρον της αγοράς να είναι στραμμένο στην ομιλία του Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο.

    Ο επικεφαλής της FED ανέφερε πως οι αυξήσεις επιτοκίων είναι πιθανό να ξεκινήσουν αυτόν τον μήνα παρά τον «πολύ αβέβαιο » αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία και ότι η κεντρική τράπεζα θα σημειώσει πρόοδο αλλά δεν θα οριστικοποιήσει ένα σχέδιο μείωσης του ισολογισμού της.

    «Η ουσία είναι ότι θα προχωρήσουμε, αλλά θα προχωρήσουμε προσεκτικά, καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στην οικονομία», είπε ο Πάουελ.

    Ο Dow Jones έκλεισε στις  33.889,96 μονάδες με άνοδο 1,79%, ο S&P 500 στις 4.386,47 μονάδες με κέρδη 1,86% ενώ ο Nasdaq στις 13.752,02 μονάδες με άνοδο 1,62%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Caterpillar (5,36%), Intel (4,38%),  Dow (3,61%) και Travelers (3,50%), ενώ  η μόνη από τις μετοχές του δείκτη που έκλεισε σε αρνητικό έδαφος ήταν η Visa (-0,27%).

    Ισχυρά ανοδικά κινήθηκαν οι πετρελαϊκές μετοχές, με τη Chevron να κινείται στο +2,96%, χάρη στο νέο άλμα των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς η Ρωσία κλιμακώνει την επίθεσή της στην Ουκρανία, την ώρα που αναμένεται ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών την Πέμπτη.

    Το ράλι στις τιμές του πετρελαίου τροφοδότησε και η απόφαση του OPEC+ (στον οποίο συμμετέχει η Ρωσία) να διατηρήσει τον σχεδιασμό του για αύξηση της παραγωγής του και τον Απρίλιο με τον μέχρι τώρα ρυθμό των 400.000 βαρελιών την ημέρα, παρά τις διεθνείς πιέσεις. Έτσι το συμβόλαιο Απριλίου του WTI έκλεισε με άνοδο 7% στα 110,60 δολάρια το βαρέλι, που αποτελεί το υψηλότερο κλείσιμο από τον Μάιο του 2011, ενώ το συμβόλαιο Μαΐου του Brent έκλεισε με άνοδο 7,6% στα 112,93 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2014.

    Το συμβόλαιο  φυσικού αερίου Απριλίου στο Άμστερνταμ έκλεισε με άνοδο 50%.



    ΣΧΟΛΙΑ