• Σχόλιο Αγοράς

    Ήπιες απώλειες στις ευρωαγορές με το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ

    • NewsRoom


    Οι ευρωαγορές σημείωσαν σημαντικές απώλειες την Τρίτη, συμβαδίζοντας με το αρνητικό διεθνές κλίμα που προκάλεσαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που εκδόθηκαν την Τρίτη.

    Τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή που ανακοινώθηκαν χθες στις ΗΠΑ δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις ελπίδες των επενδυτών για μια ουσιαστικά επιβράδυνση των τιμών που θα επιτρέψει στην Federal Reserve να μετριάσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1% τον Αύγουστο από τον προηγούμενο μήνα, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για υποχώρηση των τιμών. Η ετήσια άνοδος του δείκτη παράλληλα επιβράδυνε στο 8,3% από 8,5% τον Ιούλιο, χάνοντας την εκτίμηση για μεγαλύτερη επιβράδυνση στο 8%.

    Ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, ενισχύθηκε 0,6% από τον Ιούλιο, με την ετήσια άνοδο να διαμορφώνεται στο 6,3%, ξεπερνώντας την εκτίμηση για 6%. Τα στοιχεία αυτά τροφοδοτούν περαιτέρω τις εικασίες ότι η Fed θα συνεχίσει την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της.

    Πως κινήθηκαν οι δείκτες

    Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε σήμερα πτώση 0,86% και έκλεισε στις 417,52 μονάδες, με όλους σχεδόν τους κλαδικούς δείκτες να τερματίζουν επίσης σε αρνητικό έδαφος. Τις υψηλότερες απώλειες σημείωσε ο κλάδος των ορυχείων, με πτώση 2,3% σήμερα, ενώ στον αντίποδα μερική στήριξη παρείχε ο κλάδος του πετρελαίου και φυσικού αερίου, που ενισχύθηκε κατά 0,8%.

    Με απώλειες τερμάτισε την ημέρα και ο πανευρωπαϊκός δείκτης των blue chips, Stoxx 50, ο οποίος υποχώρησε κατά 0,52%, στις 3.567,56 μονάδες. Ανάλογη εικόνα και στα επιμέρους χρηματιστήρια, με τον δείκτη DAX στη Φρανκφούρτη να σημειώνει πτώση 1,22% και να κλείνει στις 13.028 μονάδες και τον CAC 40 στο Παρίσι να χάνει 0,37%, στις 6.222,41 μονάδες. Με πτώση 1,47%, στις 7.277,30 μονάδες, έκλεισε και ο δείκτης FTSE 100, στο Λονδίνο.

    Με μικρές απώλειες ολοκλήρωσε, επίσης, την ημέρα ο δείκτης IBEX 35 στη Μαδρίτη, ο οποίος έκλεισε στις 8.055,60 μονάδες και με -0,10%, ενώ φωτεινή εξαίρεση αποτέλεσε ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB, ο οποίος ολοκλήρωσε την ημέρα με άνοδο κατά 0,49%, στις 22.413,46 μονάδες.

    «Βουτιά» για την Uniper

    Σε επίπεδο επιχειρήσεων, αρνητικός πρωταγωνιστής της σημερινής συνεδρίασης αναδείχθηκε η μετοχή της Uniper, η οποία έκλεισε με “βουτιά” 19%, μετά τις αναφορές ότι η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό στη χειμαζόμενη ενεργειακή εταιρεία, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η κρατικοποίησή της, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του μεγαλύτερου εισαγωγέα φυσικού αερίου της χώρας.

    Πίσω στην Ευρώπη, ο πληθωρισμός στη Βρετανία μειώθηκε απροσδόκητα στο 9,9% τον Αύγουστο από το υψηλό 40 ετών του 10,1% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι οι δείκτης τιμών καταναλωτή θα διαμορφωνόταν στο 10,2%. Η πίεση από το κόστος των καυσίμων κινητήρων ήταν ο κύριος λόγος για την πτώση του ετήσιου ρυθμού του πληθωρισμού, αναφέρει η ONS. Τα σημερινά στοιχεία χαλαρώνουν μερικώς την πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία παλεύει με τον υψηλότερο πληθωρισμό σε οποιαδήποτε αναπτυγμένη μεγάλη οικονομία.

    Διαβάστε επίσης

    Trastor: Πώληση ακινήτου έναντι 2,7 εκατ. ευρώ

    Πούλησε πλοίο η Αγγελική Φράγκου με κέρδος έναντι 15 εκατ. δολαρίων

    Johnson & Johnson: Πράσινο φως για την αγορά ίδιων μετοχών 5 δισ. δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ