• Σχόλιο Αγοράς

    Ήπια διόρθωση για τη Wall Street – Μικτά πρόσημα για τις FAANG, ξεχώρισαν Moderna και Coinbase

    Wall Street


    Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν την Τρίτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones να διορθώνει μετά από τρεις συνεχόμενες κερδοφόρες συνεδριάσεις.

    Μεταξύ των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας τα πρόσημα ήταν μικτά στο κλείσιμο της ημέρας με την Facebook να κλείνει στο +0,97% και την Alphabet στο +0,078%, ενώ η Apple και η Netflix υποχώρησαν κατά – 0,16% και -0,31% αντίστοιχα. Όσο για την πέμπτη μετοχή των FAANG, αυτή της Amazon, έκλεισε στο +0,43%, μετά τις αναφορές για πιθανή συμφωνία για την αγορά MGM Studios έναντι 8,5 ή 9 δισ. δολαρίων

    Στο +0,37% έκλεισε η Microsoft, ενώ αντίθετα η Tesla στο -0,29%. Άλμα 7,59% σημείωσε η μετοχή της Coinbase παρά την μικρή υποχώρηση των κρυπτονομισμάτων.

    Η αγορά άκουσε τις δηλώσεις του επικεφαλής της Federal Reserve Bank of Chicago, Charles Evans, ο οποίος δήλωσε ότι η πρόσφατη αύξηση των τιμών δεν αναμένεται να οδηγήσει σε έναν ανεπιθύμητα υψηλό πληθωρισμό. Διαβεβαίωσε επίσης πως οι υποστηρικτικές πολιτικές που τέθηκαν σε ισχύ με αφορμή την πανδημία θα παραμείνουν για αρκετό διάστημα ακόμη.

    Πάντως, τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη έδειξαν αύξηση των τιμών των αμερικανικών κατοικιών τον Μάρτιο κατά 13,2% τον Μάρτιο σε ολόκληρες τις ΗΠΑ.

    Υπενθυμίζεται ότι τα πρακτικά της τελευταίας συνάντησης των αξιωματούχων της ομοσπονδιακής τράπεζας που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν πως υπάρχει ένας πρώτος προβληματισμός, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον σε έναρξη των συζητήσεων για περιορισμό του προγράμματος μηνιαίας αγοράς ομολόγων, ωστόσο σύμφωνα με τους περισσότερους, θα χρειαστεί ακόμα αρκετός χρόνος για να φτάσει η αμερικανική οικονομία στους στόχους που έχει θέσει η FED.

    Στο μέτωπο της πανδημίας, θετικά είναι τα σημάδια ότι οι εμβολιασμοί επιβραδύνουν την εξάπλωση νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ. Η Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες ανακοίνωσαν ότι όλα τα παιδιά θα επιστρέψουν διά ζώσης στα σχολεία τον Σεπτέμβριο, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα τον χαμηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων Covid-19 εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.

    Το εμβόλιο κατά της COVID-19 της Moderna, σε νέα κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε, αποδείχθηκε αποτελεσματικό σε εφήβους ηλικίας 12-17 ετών και δεν παρουσίασε νέα ή σημαντικά προβλήματα ασφάλειας, όπως ανακοίνωσε η φαρμακευτική την Τρίτη, θέτοντας ενδεχομένως τις βάσεις για ένα δεύτερο εμβόλιο για παιδιά το οποίο θα εγκριθεί τον Ιούλιο. Η Moderna της οποίας το εμβόλιο είναι εγκεκριμένο στις ηλικίες άνω των 18 ετών, δήλωσε ότι θα υποβάλει τα ευρήματα της συγκεκριμένη μελέτης της στην FDA αλλά και σε άλλες ρυθμιστικές αρχές, ώστε να εγκριθεί η χρήση έκτακτης ανάγκης στις αρχές Ιουνίου. Η μετοχή της Moderna έκλεισε  στο +3,10%.

    Κάπως έτσι, ο Dow Jones έκλεισε τελικά στις 34.312,46 μονάδες με απώλειες -0,24%, ο S&P 500 στις 4.188,13 μονάδες, με πτώση -0,21% ενώ ο Nasdaq στις 13.657,17  μονάδες με απώλειες -0,03%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Boeing (1,39%), Walt Disney (1,07%) και Home Depot (0,61%) ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες δέχθηκαν οι Amgen (-2,32%), Merck (-1,94%) και Chevron  (-1,64%).



    ΣΧΟΛΙΑ