• Σχόλιο Αγοράς

    Ήπια άνοδος του χρυσού εν αναμονή της ανακοίνωσης του πληθωρισμού των ΗΠΑ

    • NewsRoom
    Χρυσός σε ράβδους


    Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν άνοδο την Τρίτη, υποστηριζόμενες από ένα χαμηλότερο δολάριο, ενώ οι συμμετέχοντες στην αγορά περίμεναν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ για ενδείξεις σχετικά με την πορεία σύσφιξης της πολιτικής της Federal Reserve.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού έκλεισαν στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουνίου την Τρίτη, μια ημέρα πριν από μια προσεκτική ενημέρωση του δείκτη τιμών καταναλωτή, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενημέρωση των επόμενων βημάτων της Federal Reserve στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

    Οι τιμές

    • Ο χρυσός για τον Δεκέμβριο σημείωσε άνοδο 0,4% ή 7,10 $, για να διαμορφωθεί στα 1.812,30 $ η ουγγιά στην Comex, το υψηλότερο τελείωμα για το πιο ενεργό συμβόλαιο από τις 29 Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του FactSet. Ο χρυσός σημειώνει ράλι για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, συμβάλλοντας στον περιορισμό της απώλειας για το πιο ενεργό συμβόλαιο το 2022 σε περίπου 3%, σύμφωνα με το FactSet.
    • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το ασήμι παράδοσης  Σεπτέμβριου έχασαν 13 σεντς ή 0,6%, για να λήξουν στα 20,48 $.
    • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του παλλαδίου παράδοσης Σεπτεμβρίου μειώθηκαν κατά 22,70 $ ή 1%, για να διαμορφωθούν στα 2.218,80 $ ανά ουγγιά,
    • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πλατίνας Οκτωβρίου υποχώρησαν 5,40 $ ή 0,6% στα 933 $ ανά ουγγιά
    • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού  παράδοσης  Σεπτεμβρίου έκλεισαν σχεδόν σταθερά στα 3,587 δολάρια ανά λίβρα.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Ο χρυσός επωφελείται επί του παρόντος από το χαμηλότερο δολάριο και την κατάσταση Ρωσίας-Ουκρανίας, ενώ η εστίαση είναι στο τι συμβαίνει με τον ΔΤΚ την Τετάρτη, δήλωσε ο Daniel Pavilonis, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αγοράς της RJO Futures.

    Η έκθεση τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ για τον Ιούλιο αναμένεται στις 8:30 π.μ. ET την Τετάρτη. Μια έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης έδειξε τη Δευτέρα ότι οι προσδοκίες των καταναλωτών των ΗΠΑ για το πού θα είναι ο πληθωρισμός σε ένα έτος και τρία χρόνια μειώθηκαν απότομα τον Ιούλιο.

    Τον τελευταίο καιρό, ο χρυσός αντιμετωπίζει πιέσεις καθώς διάφορες κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για να δαμάσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Το πολύτιμο μέταλλο θεωρείται αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού και των πολιτικών αβεβαιοτήτων, αλλά τα υψηλότερα επιτόκια καθιστούν λιγότερο ελκυστικά τα μη αποδόσεις χρυσού. «Ένας χαμηλότερος αριθμός πληθωρισμού αύριο, ιδιαίτερα από την πλευρά του πυρήνα, θα μπορούσε να είναι ο καταλύτης (για τις τιμές του χρυσού) για την ανοδική πορεία, ενώ ένας ισχυρότερος αριθμός θα μπορούσε να θέσει τα 1.800 δολάρια απρόσιτα για το άμεσο μέλλον», δήλωσε ο αναλυτής του OANDA Craig Erlam. σε ένα σημείωμα.

    Εν όψει της έκθεσης για τον πληθωρισμό, οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα έχει υποχωρήσει στο 8,7% από 9,1% τον Ιούνιο. Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Αγγλίας πιθανότατα θα πρέπει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις που κερδίζουν έδαφος στην οικονομία της Βρετανίας, δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής της BoE, Dave Ramsden.

    Διαβάστε επίσης

    Ήπιες απώλειες στις ευρωαγορές λόγω του ρωσικού πετρελαίου

    Eurostat: Οι κυβερνήσεις της ΕΕ δαπάνησαν 32,9 δισ. ευρώ για την πυροπροστασία το 2020

    ΗΠΑ: Υποχώρησε η παραγωγικότητα το β’ τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ