• Σχόλιο Αγοράς

    Η Ρωσία, το Ιράν και οι επικείμενες ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έστειλαν το WTI στα 90,50 δολάρια

    • NewsRoom

    FILE PHOTO: A 3D printed oil pump jack is seen in front of displayed stock graph in this illustration picture, April 14, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration


    Η  ροή του ρωσικού φυσικού αερίου σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες μέσω της Ουκρανίας διακόπηκαν μετά την απόρριψη μιας τραπεζικής συναλλαγής εξαιτίας των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. Την ίδια ώρα, η αγορά παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν, ενώ αναμένει με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις της EIA για τα αποθέματα στις ΗΠΑ, την Τετάρτη, έχοντας όμως στραμμένα τα βλέμματα και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιουλίου.

    Κάπως έτσι, το WTI, το οποίο ενισχυόταν στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, ολοκλήρωσε με μία ήπια απώλεια της τάξεως των 26 σεντ ή 0,3% με την τιμή να διαμορφώνεται στα 90,50 δολάρια.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν κατά 1,15% στα 97,76 δολάρια το βαρέλι.

    «Το φάσμα μιας πυρηνικής συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν συνεχίζει να πλανάται πάνω από την αγορά», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της ANZ Research.

    Τι αναφέρουν οι αναλυτές

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε αργά τη Δευτέρα ένα «τελικό» κείμενο για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν του 2015, εν αναμονή εγκρίσεων από την Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη. Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι η τελική απόφαση για την πρόταση αναμένεται εντός «πολύ, πολύ λίγων εβδομάδων». «Ενώ οι λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της επανέναρξης των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν παραμένουν αβέβαιες, ακόμη και αν ανανεωθεί η συμφωνία, σίγουρα υπάρχει περιθώριο για το Ιράν να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου σχετικά γρήγορα», δήλωσε σε σημείωμα ο αναλυτής της Commonwealth Bank, Vivek Dhar.

    Είπε ότι το Ιράν θα μπορούσε να ενισχύσει τις εξαγωγές πετρελαίου του κατά 1 εκατομμύριο-1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ή έως και 1,5% της παγκόσμιας προσφοράς, σε έξι μήνες. «Μια αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 πιθανότατα θα οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου να πέφτουν απότομα, δεδομένου ότι οι αγορές πιθανώς δεν πιστεύουν ότι θα επιτευχθεί συμφωνία», είπε ο Dhar.

    Ωστόσο, οι ενδείξεις ότι η ζήτηση μπορεί να μην μειωθεί τόσο πολύ όσο φοβόμασταν, κρατούν ένα κατώφλι κάτω από την αγορά προς το παρόν, μετά από ισχυρότερα από τα αναμενόμενα εμπορικά στοιχεία από την Κίνα το Σαββατοκύριακο και την εκπληκτική επιτάχυνση της αύξησης των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιούλιο. Οι έμποροι θα προσέχουν τα εβδομαδιαία δεδομένα αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ, πρώτα από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου την Τρίτη και στη συνέχεια από τη Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών την Τετάρτη. Πέντε αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά περίπου 400.000 βαρέλια και τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν επίσης κατά περίπου 400.000 βαρέλια την εβδομάδα έως τις 5 Αυγούστου, ενώ τα αποθέματα αποστάγματος, που περιλαμβάνουν ντίζελ και καύσιμο αεριωθουμένων, παρέμειναν αμετάβλητα.

     

    Διαβάστε επίσης

    Ήπιες απώλειες στις ευρωαγορές λόγω του ρωσικού πετρελαίου

    Eurostat: Οι κυβερνήσεις της ΕΕ δαπάνησαν 32,9 δισ. ευρώ για την πυροπροστασία το 2020

    ΗΠΑ: Υποχώρησε η παραγωγικότητα το β’ τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ