• Σχόλιο Αγοράς

    Η Moody’s “γρατζούνισε” τις τράπεζες, παραμένει το ενδιαφέρον για τους “μικρούς” του Χ.Α.

    • Στ. Κ. Χαρίτος
    Wall Street


    Με την «αρωγή»της ΔΕΗ, της Jumbo, του ΟΠΑΠ, του ΟΤΕ, της Coca Cola και του Μυτιληναίου, η αγορά ανακάμπτει μεν, όχι με σιγουριά δε, αγγίζοντας τις 865 μονάδες.

    Στις τράπεζες, η αποκάλυψη του mononews.gr για την έκθεση της Moody’s που καθιστά τον κλάδο credit negative, μετά το κανόνι της Thomas Cook, έχει αφήσει το αποτύπωμά της την Πέμπτη.

    Οι απώλειες για τον κλάδο μπορεί να είναι μικρές, μόλις 0,18%, πλην όμως, όπως έχει δηλώσει ο ΥΠΟΙΚ κ. Χρ. Σταϊκούρας, εξετάζονται διάφορες λύσεις για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

    Κατά τα άλλα, το ενδιαφέρον την Πέμπτη, είναι εντονότερο για τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, αφού βγαίνουν αγορές στην Μεβάκο με κέρδη πάνω από 19%, στο 1,45 ευρώ και 6.500 τεμάχια, 10,83% η Βιοκαρπέτ, στα 0,87 ευρώ και περίπου 2.870 τεμάχια, πάνω από 7% τα κέρδη για τον Τζιρακιάν, στα 4,50 ευρώ και 5.850 τεμάχια, πάνω από 6% τα κέρδη για το Moda Bagno, στα 0,61 ευρώ και περίπου 4.000 τεμάχια, άνοδος σχεδόν κατά 4% για την Frigoglass, στα 0,21 ευρώ και 48 χιλιάδες τεμάχια, 2,6% για την Έλαστρον, στο 1,56 ευρώ με 15.450 τεμάχια και 2,6% για την Αλουμύλ, στην οποία έχουν αλλάζει χέρια πάνω από 7 χιλιάδες τεμάχια, στο 1,385 ευρώ.

    Από τις μετοχές που διακινούνται, υπάρχει σχεδόν ισορροπία, αφού 47 ενισχύονται και 44 υποχωρούν, με τις συναλλαγές έπειτα από 3,5 ώρες στα 17 εκατ. ευρώ.

    Σημειωτέον, ότι το άσχημο κλίμα δεν δικαιολογείται στο Χ.Α. κι αυτό διότι τα ξένα χρηματιστήρια συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, δίδοντας την αίσθηση ότι οι επενδυτές κοιτάζουν αποτιμήσεις και όχι συμβάντα, όπως η έρευνα για την παραπομπή Τραμπ, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο ή το κανόνι της Thomas Cook.

    Σημειωτέον, ότι για δεύτερη μέρα, το ελληνικό 10ετές ομόλογο παραμένει σταθερό σε απόδοση 1,31%.

    Σημειωτέον ότι σήμερα ή αύριο θα έχει ολοκληρωθεί η έκδοση του εταιρικού ομολόγου των ΕΛΠΕ ζητώντας να αντλήσει ποσό μεταξύ 300 – 500 εκατ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση δανείων.



    ΣΧΟΛΙΑ