• Σχόλιο Αγοράς

    Η επανεκκίνηση του Druzhba «πλήγωσε» το πετρέλαιο

    • NewsRoom


    Η επανεκκίνηση της αποστολής ρωσικού πετρελαίου μέσω του αγωγού Druzhba προς την Ουγγαρία επηρέασε το πετρέλαιο μειώνοντας την τιμή του την Τετάρτη.

    Ακόμη, το κλίμα επηρεάστηκε από τα αυξανόμενα κρούσματα COVID-19 στην Κίνα

    Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο εκπλήρωσης του Δεκεμβρίου του πετρελαίου WTI έχασε  1,33 δολάρια ή 1,5% για να διαμορφωθεί στα 85,59 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο εκπλήρωσης του Ιανουαρίου του πετρελαίου Brent υποχώρησε κατά 0,85% για να διαμορφωθεί στα 92,86 δολάρια το βαρέλι.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Η αγορά υποστηρίχθηκε επίσης από μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ. Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας δήλωσε ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 5,4 εκατομμύρια βαρέλια την πιο πρόσφατη εβδομάδα, σε σύγκριση με τις προσδοκίες για πτώση 440.000 βαρελιών. Και οι δύο δείκτες αναφοράς του αργού είχαν αυξηθεί απότομα νωρίτερα στη συνεδρίαση μετά το χτύπημα δεξαμενόπλοιου στα ανοικτά των ακτών του Ομάν την Τρίτη, προκαλώντας μικρές ζημιές, υπογραμμίζοντας τους γεωπολιτικούς κινδύνους στις πιο πολυσύχναστες διαδρομές στον κόσμο για αποστολές πετρελαίου.

    «Διάφορες γεωπολιτικές επιρροές – από το χτύπημα ενός πετρελαιοφόρου από drone που μεταφέρει βόμβες στα ανοικτά των ακτών του Ομάν, έως τις εντάσεις στη Ρωσία – απορρίπτονται σε μεγάλο βαθμό υπέρ της εστίασης στα πιο πτωτικά στοιχεία όπως τα αδύναμα κινεζικά οικονομικά δεδομένα και η ζήτηση. », δήλωσε ο Matt Smith, αναλυτής πετρελαίου στην Kpler.

    Οι τιμές υποχώρησαν περισσότερο από 2% αφού ο Ούγγρος Υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ροές μέσω του πετρελαιαγωγού Druzhba από τη Ρωσία ξεκίνησαν ξανά μετά από μια σύντομη διακοπή. Η παροχή πετρελαίου σε τμήματα της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης μέσω τμήματος του αγωγού Druzhba ανεστάλη προσωρινά την Τρίτη για τεχνικούς λόγους, σύμφωνα με τους φορείς εκμετάλλευσης πετρελαιαγωγών στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Στην Κίνα, τα αυξανόμενα κρούσματα COVID-19 επιβάρυνε το κλίμα μετά τη χαλάρωση των περιορισμών για τον ιό αυτή την εβδομάδα.

    «Η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου στη χώρα παρεμποδίζεται από την ακλόνητη πίστη της σε μια πολιτική μηδενικής ανοχής για τον COVID-19 και τη διαρκή οικονομική αδυναμία», δήλωσε ο αναλυτής της PVM Oil, Stephen Brennock. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προέβλεψε ότι η αύξηση της ζήτησης θα επιβραδυνθεί σε 1,6 εκατομμύρια bpd το 2023 από 2,1 εκατομμύρια bpd φέτος.

     

     

    Διαβάστε επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ