• Σχόλιο Αγοράς

    Η έκθεση της ΙΕΑ έστειλε ψηλά το πετρέλαιο

    • NewsRoom

    FILE PHOTO: A 3D printed oil pump jack is seen in front of displayed stock graph in this illustration picture, April 14, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration


    Η έκθεση της ΙΕΑ κατάφερε να επηρεάσει θετικά τον δείκτη του πετρελαίου.  Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν πάνω από 1% την Πέμπτη, αφού ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αύξησε την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου για φέτος, καθώς οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου ωθούν ορισμένους καταναλωτές να στραφούν στο πετρέλαιο.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης παράδοσης Οκτωβρίου του αργού Brent σημείωσαν νωρίτερα άνοδο 2,6% στα 100,03 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ West Texas Intermediate, παράδοση Σεπτεμβρίου, έκλεισε με άνοδο 2,6% στα 94,34 δολάρια.

    Τι είπαν οι αναλυτές

    «Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτοξευθεί σε νέα ρεκόρ, δίνοντας κίνητρα για τη μετάβαση από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο σε ορισμένες χώρες», ανέφερε η υπηρεσία με έδρα το Παρίσι στη μηνιαία έκθεσή της για το πετρέλαιο, στην οποία αύξησε τις προοπτικές της για τη ζήτηση το 2022 κατά 380.000 βαρέλια την ημέρα. (bpd).

    Ωστόσο, η άνοδος των αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα και η επανέναρξη των ροών αργού σε έναν αγωγό που τροφοδοτεί την κεντρική Ευρώπη περιόρισε περαιτέρω κέρδη στις τιμές. Τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 5,5 εκατομμύρια βαρέλια την πιο πρόσφατη εβδομάδα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ, περισσότερο από την αναμενόμενη αύξηση των 73.000 βαρελιών.

    Το προσφερόμενο προϊόν βενζίνης αυξήθηκε την πιο πρόσφατη εβδομάδα στα 9,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αν και ο αριθμός αυτός εξακολουθεί να δείχνει μείωση της ζήτησης κατά 6% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες σε σύγκριση με την περίοδο του προηγούμενου έτους.

    Το premium για τα μελλοντικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του WTI σε σχέση με τα βαρέλια που φόρτωσαν σε έξι μήνες ήταν συνδεδεμένο στα 4,38 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη, το χαμηλότερο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, υποδηλώνοντας χαλάρωση της στεγανότητας στις έγκαιρες προμήθειες. Η επανέναρξη των ροών στο νότιο σκέλος του αγωγού Druzhba από τη Ρωσία προς την Ευρώπη κατευνάζει περαιτέρω τις ανησυχίες της αγοράς σχετικά με την παγκόσμια προσφορά.

    Οι εξελίξεις με το ρωσικό πετρέλαιο

    Το μονοπώλιο του ρωσικού κρατικού πετρελαιαγωγού Transneft επανεκκίνησε τη ροή πετρελαίου μέσω του νότιου σκέλους του πετρελαιαγωγού Druzhba. Η Ουκρανία είχε αναστείλει τις ροές του ρωσικού αγωγού πετρελαίου σε μέρη της κεντρικής Ευρώπης από τις αρχές αυτού του μήνα, επειδή οι δυτικές κυρώσεις δεν της επέτρεψαν να λάβει τέλη διέλευσης από τη Μόσχα, δήλωσε την Τρίτη η Transneft.

    Εν τω μεταξύ, οι φυσικές τιμές του πετρελαίου σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να υποχωρούν παράλληλα με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, αντανακλώντας τις αμβλύνσεις των ανησυχιών σχετικά με τις διακοπές του εφοδιασμού υπό τη Ρωσία και τις αυξημένες ανησυχίες για πιθανή παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

    Διαβάστε επίσης

    Ήπια πτώση του χρυσού – Παραμένει πάνω από το όριο των 1.800 δολαρίων ανά ουγγιά

    Uniper: Σχέδιο για ανταλλαγή αυστραλιανού LNG με αμερικανικό για τον εφοδιασμό της ΕΕ



    ΣΧΟΛΙΑ