• Σχόλιο Αγοράς

    Η Αγγλία τυπώνει (χρήμα) και ο FTSE “κάνει” ράλλυ


    Τύπωμα χρήματος από την Τράπεζα της Αγγλίας και πάρτι με τον FTSE στο Λονδίνο να ενισχύεται πάνω από 2,3%. Πάνω από μισή ποσοστιαία μονάδα τα κέρδη σε DAX, CAC. Στο κόκκινο πέρασε το Χ.Α. στις 603 μονάδες.

    Το Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται η πρώτη χώρα που υιοθετεί τη νομισματική χρηματοδότηση της κυβέρνησης για να χρηματοδοτήσει το άμεσο κόστος καταπολέμησης του κορωνοϊού, με την Τράπεζα της Αγγλίας να χρηματοδοτεί άμεσα τις κρατικές δαπάνες σε προσωρινή βάση.

    Αυτό, ενώ στην Ευρώπη οι πολίτες και οι αγορές περιμένουν γενναία μέτρα παρέμβασης. Θα γίνει όμως; Οι αντιδράσεις των χωρών του Βορρά είναι σφόδρες στην προοπτική έκδοσης ευρω-ομολόγου ή στην γραμμή χρηματοδότησης χωρίς μνημόνιο.

    Μπορεί το Eurogroup να αρχίζει στις 18:00, εντούτοις οι διεργασίες και οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν σταματήσει μετά την άκαρπη τηλεδιάσκεψη της Τρίτης. Και οι διαρροές από αυτές τις διεργασίες επηρεάζουν σημαντικά το κλίμα τόσο στην ελληνική όσο και τις ευρωπαϊκές αγορές.

    Aπό το -2,67% νωρίτερα, ο Ελλάκτωρ πέρασε στο + 5,33%, αλλά τώρα κινείται με οριακά κέρδη στα 0,755 ευρώ. Κέρδη πάνω από 3% για την Coca Cola, οριακή άνοδος στο 1,98 ευρώ για την Βιοχάλκο. Ψαλιδίστηκαν τα κέρδη στην ΕΤΕ, ΟΤΕ και Σαράντη, ενώ άνω του 1% σε Aegean.

    Απώλειες για τη ΔΕΗ, οριακή άνοδος για την ΕΥΔΑΠ, απώλειες, αλλά ελεγχόμενες στην Alpha Bank και οριακά κέρδη για τα  Ελληνικά Πετρέλαια. Στο κόκκινο ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Motor Oil.

    Η κίνηση της Τράπεζας της Αγγλίας, όπως μετέδιδαν οι Financial Times, θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να παρακάμψει την αγορά βρετανικών ομολόγων έως ότου υποχωρήσει η πανδημία Covid-19, παρόλο που θα έρθει αντιμέτωπη με κριτική για πολιτική «στυλ Ζιμπάμπουε», που έχει οδηγήσει σε υπερπληθωρισμό, όπου έχει εφαρμοστεί εκτενώς.

    Αποκαλύπτει, δε, τις εξαιρετικές απαιτήσεις σε μετρητά που έχει η κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες, τις οποίες θεωρεί ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει άμεσα από την αγορά ομολόγων.

    Σε δήλωσή της προς τις χρηματιστηριακές αγορές την Πέμπτη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει το μέγεθος του τραπεζικού λογαριασμού της κυβέρνησης στην κεντρική τράπεζα, γνωστού ιστορικά ως «Ways and Means Facility», ο οποίος κανονικά ανέρχεται σε μόλις 370 εκατομμύρια στερλίνες.

    Αυτό θα αυξηθεί ουσιαστικά σε απεριόριστο ποσό, επιτρέποντας στους υπουργούς να δαπανούν περισσότερα βραχυπρόθεσμα, χωρίς να χρειαστεί να απευθυνθούν στην αγορά ομολόγων. Το 2008, μία παρόμοια κίνηση οδήγησε τον λογαριασμό σε αύξηση στα 20 δισ.



    ΣΧΟΛΙΑ