• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: ΤΕΝΕΡΓ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΕΤΕ κράτησαν την επαφή της αγοράς με τις 900 μονάδες – Πάρτι στην Ιντραλότ

    Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) - Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ) - Γιαν Κάρας (ΟΠΑΠ) - Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα)

    Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) – Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ) – Γιαν Κάρας (ΟΠΑΠ) – Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα)


    Ξαφνικό γύρισμα της αγοράς από τις 900 μονάδες, επίπεδα τα οποία προσέγγισε μετά από 23 συνεδριάσεις καθώς οι ανησυχίες από το ουκρανικό μέτωπο εντείνονται.

    Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με ελαφρώς αρνητική μεταβολή 0,09%, κινούμενος πάνω από τον μέσο όρο των 200 ημερών, στις 892,68 μονάδες, διατηρώντας ανέπαφο το σενάριο επαναπροσέγγισης των 900 μονάδων.

    Οι συναλλαγές δείχνουν να σταθεροποιούνται πάνω από τα 71 εκατ. ευρώ, αλλά με τους αγοραστές ιδιαίτερα προσεκτικούς. Στον απόηχο της σφαγής στην πόλη Μπούκα, βορείως του Κιέβου, απομακρύνονται οι απευθείας συνομιλίες ανάμεσα σε Πούτιν και Ζελένσκι, τη στιγμή που οι Ρώσοι ζητούν την παράδοση της Μαριούπολης.

    Ως απάντηση η Δύση σκληραίνει τις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία με την Ουάσινγκτον να μην δέχεται πληρωμές του χρέους της χώρας του Πούτιν σε δολάρια. Ταυτόχρονα, η Ευρώπη βάζει εμπάργκο στις πωλήσεις άνθρακα από τη Ρωσία με τον πόλεμο να έχει ξεφύγει από το πεδίο και να έχει περάσει στα μόνιτορς των διαχειριστών κεφαλαίων και εμπορευμάτων.

    Την ίδια ώρα, η Σαγκάη μπαίνει σε lockdown που σημαίνει ότι ο κόσμος δεν ξεμπερδέψει ακόμα από τον κορονοϊό και γενικότερα το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς δείχνει να εξελίσσεται σε μία ακόμα αχαρτογράφητη περίοδο για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές.

    Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι η BofA υποβαθμίζει τα ομόλογα υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred) των ελληνικών τραπεζών σε Marketweight ,διατηρώντας τη σύσταση overweight μόνο για ομόλογο της Eurobank.

    Το πιο αδύναμο μακροοικονομικό περιβάλλον και τα αυξημένα επιτόκια, οδηγούν σε μία πιο επιλεκτική στάση απέναντι στις ελληνικές τράπεζες.

    Αναλυτικά η Bank of America υποβάθμισε τα ομόλογα της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας σε Marketweight.

    Το μάρμαρο πλήρωσε ο τραπεζικός κλάδος. Η Alpha ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 από τα επίπεδα του 1,17 ευρώ έκλεισε στα χαμηλά ημέρας, στο 1,12 και με όγκο 4,5 εκατ. τεμαχίων. Η δε Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 που τρεμόπαιζε στα επίπεδα του 1,07 – 1,07 ευρώ, έκανε υψηλό στο 1,08 ευρώ για να κατρακυλήσει στο 1,04 και με απώλειες 1,7%.

    Απώλειες σχεδόν 15 για την Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 που το κλείσιμο την βρήκε στο 1,40. Εξαίρεση η μετοχή της Εθνικής ΕΤΕ 1,85% 7,70 που διατήρησε ελαφρώς θετική μεταβολή στα 3,51 ευρώ.

    Από εκεί και πέρα τις απώλειες των τραπεζών εξισορρόπησαν η ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 , που λίγο πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της περασμένης χρήσης έκλεισε στα 7,85 ευρώ και με κέρδη 0,6%, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 0,72% 18,23 συνέχισε το ανοδικό της σερί, τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 16,60 ευρώ αποτελώντας για μία ακόμα φορά τη μετοχή που διαφοροποιείται σε δύσκολες καταστάσεις και περιόδους.

    Ανοδικά κινήθηκε ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 0,86% 16,42, στα 13,52 ευρώ, χωρίς όμως, να έχει πείσει για τη δυναμική του παρά τη γενναιόδωρη μερισματική πολιτική.

    Κέρδη πάνω από 1% και για τον ΟΤΕ ΟΠΑΠ 0,86% 16,42, στα 17,18 ευρώ.

    Από τα small caps ξεχώρισε η Ιντραλότ με την άνοδο 4,24%, στα 0,61 ευρώ και με ορατή την προοπτική που έχει δώσει η διοίκηση της εταιρείας για εισαγωγή της αμερικάνικης θυγατρικής στο NYSE.

    Διαβάστε επίσης

    Γιώργος Στάσσης: Και με τον μέτοχο και με τον καταναλωτή

    Πλαστικά Θράκης (Κωνσταντίνος Χαλιορής): Γιατί «λιώνει» η μετοχή που έχει χάσει το 40,3% της αξίας της σε 7 μήνες

    ΕΧΑΕ: Οι τρεις κρίσιμοι στόχοι του νέου CEO, Γιάννου Κοντόπουλου



    ΣΧΟΛΙΑ