• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: «Βουτιά» του Stoxx 600 – Στο 2,9% οι εβδομαδιαίες απώλειες

    • NewsRoom


    Οι ευρωαγορές σημείωσαν απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση την Παρασκευή. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,58%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση ο δείκτης κατέγραψε βουτιά 2,9%, στη χειρότερη εβδομάδα των τριών τελευταίων μηνών.

    Την ίδια ώρα οι κλάδοι των τροφίμων και του πετρελαίου χάνουν από 1,5%, ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχασαν 0,9% παρόλο που τα στοιχεία για πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην ΕΕ έδειξαν αύξηση για πρώτη φορά τους τελευταίους 13 μήνες.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Από ότι φαίνεται οι επενδυτές είναι ανήσυχοι για τις αυξήσεις των επιτοκίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ, μιας και οι αγορές προβλέπουν ακόμα μία αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα από την Federal Reserve.

    Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε αύξηση-μαμούθ των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες, εντείνοντας την προσπάθεια της για να ελέγξει τον πληθωρισμό. Οι αναλυτές προειδοποιούν πλέον για τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας ύφεσης το 2023, ενώ φοβούνται ότι παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων, οι κεντρικές τράπεζες ενδεχομένως να μην καταφέρουν να μειώσουν τον πληθωρισμό λόγω του ενεργειακού ράλι.

    Σε χαμηλό 37 ετών η στερλίνα

    Στο μεταξύ, η βρετανική λίρα υποχώρησε την Παρασκευή σε νέο χαμηλό 37 ετών σε σχέση με το δολάριο και σε χαμηλό 17 μηνών σε σχέση με το ευρώ, αφού τα ασθενέστερα του αναμενόμενου στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις αύξησαν τις ανησυχίες για την υγεία της βρετανικής οικονομίας.

    Η στερλίνα υποχώρησε περισσότερο από 1% έναντι του δολαρίου στο 1,1351, στο χαμηλότερο επίπεδό της από το 1985, πριν αυξηθεί ελαφρώς στα 1,146 δολάρια αργά το απόγευμα. Το ευρώ ανήλθε μέχρι τις 87,66 λίρες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021, και ήταν τελευταία αυξημένο κατά 0,39% στις 97,52 λίρες.

    Πώς κινήθηκαν οι δείκτες

    Στα ταμπλό, ο γερμανικός DAX διολίσθησε κατά 1,66% στις 12.741,26 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 1,31% στις 6.077,30 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε απώλειες της τάξης του 0,62%.

    Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB βρέθηκε στο -1,14% και τις 22.110,89 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 ακολούθησε στο ίδιο κλίμα, με πτώση 1,25% στις 7.984,70 μονάδες.

    Στις επιμέρους μετοχές η φινλανδική εταιρεία κοινής ωφέλειας Fortum ενισχύθηκε κατά 7,4%, αφού ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να προσθέσει δυναμικότητα 560 μεγαβάτ στη σκανδιναβική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μετά τον Οκτώβριο.

    Ο τίτλος της Telecom Italia επανήλθε στη διαπραγμάτευση μετά την αυτόματη αναστολή στη σημερινή συνεδρίαση μετά από “βουτιά” της τάξης του 7,89%. Η χρεωμένη εταιρεία φέρεται να ετοιμάζεται να πουλήσει μειοψηφικό μερίδιο στον τομέα των επιχειρηματικών υπηρεσιών της.

    Διαβάστε επίσης

    Λαγκαρντ: Κύρια προτεραιότητα είναι ο πληθωρισμός παρά τις παράπλευρες απώλειες στην ανάπτυξη

    Χρηματιστήριο: Οι μικρότερες απώλειες στην Ευρώπη με το βλέμμα στους χρησμούς Moody’s, DBRS – Αγοραστές σε Eurobank, ΕΛΠΕ, Jumbo

    Σε εβδομάδα απωλειών οδεύει η Wall Street – «Έχασε» τις 3.900 μονάδες ο S&P 500, τι συμβαίνει με την FedEx



    ΣΧΟΛΙΑ