• Σχόλιο Αγοράς

    Σε εβδομάδα απωλειών οδεύει η Wall Street – «Έχασε» τις 3.900 μονάδες ο S&P 500, τι συμβαίνει με την FedEx

    Χρηματιστής στη Wall Street κρατά απογοητευμένος το κεφάλι του μπροσά από πίνακες που δείχνουν ισχυρή πτώση των μετοχών


    «Εβδομάδα παθών» για την Wall Street καθώς οι επενδυτές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να βάλουν φρένο στις απώλειες, με την ψυχολογία να παίζει καθοριστικό ρόλο στις μαζικές πωλήσεις κυρίως μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη.

    Οι αγορές έχουν μπει σε έναν φαύλο κύκλο απωλειών με την μοναδική και αχνή «αχτίδα φωτός» να είναι η συνεδρίαση της Τετάρτης, η οποία όμως δεν ήταν σε καμία περίπτωση ικανή για να κρατήσει τους βασικούς δείκτες σε τροχιά ανόδου αυτή την εβδομάδα. Χθες, αν και την πρώτη ώρα οι δείκτες βρίσκονταν σε ανοδικό έδαφος – με τον Nasdaq μάλιστα να φτάνει να κερδίζει μέχρι και 1% ενδοσυνεδριακά- τελικά υπέκυψαν στις πιέσεις παρά τα θετικά στοιχεία από την εργασία και τις λιανικές πωλήσεις. Συγκεκριμένα, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 173,27 μονάδες ή 0,56%, στις 30.961,82 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να «χάνει» 44,69 μονάδες ή 1,13%, στις 3.901,32 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει απώλειες 167,32 μονάδων ή 1,43%, στις 11.552,36 μονάδες.

    Ο S&P 500 υποχωρεί σήμερα κάτω από το ψυχολογικό όριο των 3.900 μονάδων, σπάζοντας ένα επίπεδο που οι traders θεωρούσαν βασικό στήριγμα

    Οι βασικοί δείκτες της Wall Street διαπραγματεύονταν σε χαμηλά δύο μηνών ενώ σε επίπεδο εβδομάδας ο Dow Jones πέφτει 4,8%, ο S&P 500 χάνει 4,9% και ο Nasdaq διολισθαίνει 5,96%.

    Οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στις ανακοινώσεις της Fed για νέα δυναμική αύξηση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα, γεγονός που εντείνει τις συζητήσεις και τις ανησυχίες περί οικονομικής ύφεσης. Άξιο προσοχής σήμερα είναι το λεγόμενο triple witching όπου θα πραγματοποιηθεί η ταυτόχρονη λήξη των δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών, συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών – δεικτών και δικαιωμάτων προαίρεσης δεικτών.

    Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ ενισχύεται κατά 1 μονάδα βάσης στο 3,465%, ενώ το δολάριο προσθέτει 0,3%.

    Η Bank of America, σε σημερινό της σημείωμα τόνισε ότι η Fed έχει περισσότερη δουλειά να κάνει, καθώς η ιστορία δείχνει ότι εάν η κεντρική τράπεζα αρχίσει να χαλαρώνει πρόωρα την νομισματική της πολιτική, μπορεί να γίνουμε μάρτυρες ενός νέου κύματος πληθωρισμού. Σε αυτήν την περίπτωση, «η αστάθεια της αγοράς βραχυπρόθεσμα μπορεί να έχει μικρότερο τίμημα».

    Μετοχές

    Τα βλέμματα στρέφονται σήμερα στην μετοχή της FedEx η οποία δέχεται πιέσεις 22,6% καθώς αμφιβολίες έχει προκαλέσει η απόφασή της να αποσύρει την πρόβλεψή της για ολόκληρο το έτος. Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι θα εφαρμόσει πρωτοβουλίες μείωσης του κόστους για να αντιμετωπίσει τον ήπιο παγκόσμιο όγκο αποστολών, καθώς η παγκόσμια οικονομία «επιδεινώθηκε σημαντικά».

    Η πτώση της FedEx έχει συμπαρασύρει την UPS που πέφτει 3,5%, ενώ οι εταιρείες λιανικής όπως η Amazon χάνει 2,5%.

    Οι μετοχές των γιγάντων τεχνολογίας συνεχίζουν να βρίσκονται σε πτωτικό έδαφος, με την Apple να χάνει 1,5%, την Tesla να πέφτει 1,8% και η Meta επίσης δέχεται πιέσεις άνω του 1,5%. Τις χθεσινές απώλειες συνεχίζει και η Adobe η οποία χάνει πάνω από 13 δολάρια ανά μετοχή ή 4,2%.

    Στο κλίμα αυτό, ο Dow Jones χάνει 0,75% στις 30.728 μονάδες, ο S&P έχασε το στήριγμα των 3900 μονάδων και αυτή την στιγμή κινείται στις 3.860 μονάδες ή 1% ενώ ο Nasdaq δέχεται για ακόμα μια συνεδρίαση τις μεγαλύτερες απώλειες και βρίσκεται στις 11.396 μονάδες με πτώση 1,35%.



    ΣΧΟΛΙΑ