• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Βουτιά 2,22% για τον DAX – Σε θετικό έδαφος έκλεισε το Λονδίνο

    • NewsRoom
    Χρηματιστήριο


    Οι τιμές στις ευρωαγορές έκλεισαν στα υψηλά της ημέρας με πτώση των δεικτών, αν και ξεκίνησαν με καθοδική πορεία.  Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι αγορές της Wall Street παραμένουν κλειστές λόγω αργίας.

    Μετά το τελεσίγραφο του Πούτιν και το κλείσιμο της στρόφιγγας του Nord Stream I, η Γερμανία υπέστη μεγάλες απώλειες με τον DAX να κάνει βουτιά στις 2,2 μονάδες, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης σημείωσε πτώση 0,6%.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Ως προς την Γερμανία, οι αναλυτές ανέφεραν πως επηρεάστηκε από το κλείσιμο της στρόφιγγας του κύριου αγωγού μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, κατηγόρησε τη “συλλογική Δύση” για την απόφασή της να διακόψει τις ροές μέσω του κρίσιμου αγωγού Nord Stream.

    “Τα προβλήματα άντλησης φυσικού αερίου προέκυψαν εξαιτίας των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες εναντίον της χώρας μας και αρκετών εταιρειών. Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτό το πρόβλημα άντλησης”, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

    Αυτό σηματοδοτεί τη σαφέστερη μέχρι σήμερα παραδοχή της Ρωσίας ότι οι περικοπές στις προμήθειες ενέργειας αποτελούν αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις και όχι αποτέλεσμα τεχνικών βλαβών, όπως ισχυριζόταν προηγουμένως.

    Ήπια άνοδος στο δείκτη του Λονδίνου

    Ως προς το Λονδίνο, ο δείκτης του χρηματιστηρίου εμφάνισε οριακή άνοδο μετά την ανακοίνωση της νέας Πρωθυπουργού Λιζ Τρας.  Η πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν πρωθυπουργός, η 47χρονη Τρας, υποσχέθηκε να δράσει γρήγορα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής στη Βρετανία, λέγοντας ότι εντός μιας εβδομάδας θα καταστρώσει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων λογαριασμών ενέργειας και τη διασφάλιση των μελλοντικών προμηθειών καυσίμων.

    Οι μέσοι ετήσιοι λογαριασμοί των νοικοκυριών αναμένεται να αυξηθούν κατά 80% τον Οκτώβριο, στις 3.549 λίρες, ενώ σύμφωνα με το Reuters θεωρείται δεδομένη η άνοδος στις 6.000 λίρες το 2023. Αν και αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τα μέτρα που θα λάβει τις επόμενες ημέρες, υποστηρίζει ότι αυτά θα καθησυχάσουν τους πολίτες που φοβούνται να πληρώσουν τους λογαριασμούς των καυσίμων τους, όσο πλησιάζει ο χειμώνας.

    Κάποιοι επενδυτές απομακρύνθηκαν από τη λίρα και τα κρατικά ομόλογα νωρίτερα τις προηγούμενες εβδομάδες, καθώς η Τρας δεσμεύτηκε να αναθεωρήσει την εντολή της Τράπεζας της Αγγλίας, χωρίς όμως να επηρεάσει την ανεξαρτησία της, όπως υποστήριξε.

    Πώς κινήθηκαν οι δείκτες

    • FTSE 100 (Αγγλία) Άνοδος 0,09% ή 6,24 μονάδες και κατέληξε στις 7.287,43 μονάδες
    • DAX (Γερμανία) Πτώση 2,22% ή 289,49 μονάδες φτάνοντας στις 12.760, 78 μονάδες
    • CAC 40 (Γαλλία) Πτώση 1,20% ή 74,29 μονάδες φτάνοντας τις 6.093,22 μονάδες
    • FTSE MIB (Μιλάνο) Πτώση 2,01% ή 441,07 μονάδες φτάνοντας τις 21.480, 19 μονάδες
    • IBEX 35 (Ισπανία) Πτώση 0,88% ή 69,50 μονάδες φτάνοντας στις 7.862,70 μονάδες
    • Stoxx 600 (Ευρώπη) Πτώση 0,62% ή 2,58 μονάδες φτάνοντας στις 413,39 μονάδες

    Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Orron Energy κατάφερε να σημειώσει αύξηση κατά 10,83%, ενώ από την άλλη ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός, Uniper, σημείωσε πτώση της τάξεως του 10,99%.

    Διαβάστε επίσης

    Κομισιόν: Εγκρίθηκε η ενίσχυση με 341 εκατ. ευρώ για έργα στην αποθήκευση ενέργειας

    ΒΟΑΚ: Το μεγαλύτερο οδικό έργο ξεκινά – Υπεγράφη η σύμβαση για το πρώτο τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος

    Nέες απειλές από τη Ρωσία: Τέλος το φυσικό αέριο αν η Δύση δεν πάρει πίσω όλες τις κυρώσεις

     



    ΣΧΟΛΙΑ