• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ανοδικά οι δείκτες στο άνοιγμα πριν τις ανακοινώσεις της Fed

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Μπορεί ο Πάουελ να ανακοινώνει σε λίγες ώρες την τρίτη σερί αύξηση των βασικών επιτοκίων και ο Πούτιν μέσω διαγγέλματος να ταρακουνάει τον κόσμο κάνοντας λόγο για μερική επιστράτευση και πυρηνικά, η Wall Street όμως κινείται σε θετικό έδαφος στο άνοιγμα της Τετάρτης.

    Ωστόσο ο S&P 500 και ο Nasdaq έχουν καταγράψει απώλειες 6,2% και 7% μέσα σε έξι μέρες.

    Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στις ανακοινώσεις του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ για νέα αύξηση των επιτοκίων πιθανότατα κατά 75 μονάδες βάσης. Η προθυμία της Fed να συνεχίσει να συσφίγγει τη νομισματική πολιτική ανησυχεί τους επενδυτές καθώς η στρατηγική αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε νέα ύφεση. Ωστόσο ο Πάουελ σε προηγούμενες δηλώσεις του είχε τονίσει ότι κύριος στόχος είναι η καταπολέμηση του πληθωρισμού παρά τον «πόνο» που αναμένεται να προκαλέσει στην ανάπτυξη της οικονομίας. «Σκοπός είναι η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% με κάθε κόστος» είχε επισημάνει ο Πάουελ.

    Η ετήσια επίδοση του πληθωρισμού του Αυγούστου αποκλιμακώθηκε σε σχέση με τον Ιούλιο (στο 8,3% από 8,5%), παρουσίασε όμως μικρή μηνιαία αύξηση (+0,1%) και ο δομικός πληθωρισμός παραμένει υψηλός στο +6,3%. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή και σε άλλες μεγάλες οικονομίες είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα γεγονός που δημιουργεί το αίσθημα ότι η μάχη των Κεντρικών Τραπεζών με τον πληθωρισμός θα είναι μακράς και πολύμηνης διάρκειας.

    Oι διαχειριστές των fund είναι underweight στις μετοχές, και τα επίπεδα συσσώρευσης επενδυτών σε μετρητά είναι υψηλότερα από ποτέ, σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America.

    Η κατακόρυφη πτώση όμως, σύμφωνα με τους αναλυτές, μπορεί να «κρύβει» μια επερχόμενη ανάκαμψη.

    «Μετά από τόσες εικασίες για το επόμενο βήμα της Fed, η ανακοίνωση της απόφασης, λογικά θα προσφέρει ανακούφιση στους επενδυτές», αναφέρει ο Danni Hewson, οικονομικός αναλυτής στην AJ Bell.

    «Εάν παραμείνει στην αύξηση κατά 0,75%, οι αγορές μπορούν να ελπίζουν σε ανάκαμψη, γιατί δεν εφάρμοσε την αύξηση 100 μονάδων βάσης, που ήταν και το πιο απαισιόδοξο σενάριο για τους επενδυτές», συνεχίζει.

    «Τα ισχυρά κέρδη, η χαμηλή έκθεση των επενδυτών και μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα μετριάσουν τον κίνδυνο στα risky assets», αναφέρει σε σημείωμά της η JP Morgan, με επικεφαλής τον αναλυτή της Marko Kolanovic.

    Ανοδική πορεία ακολουθούν σήμερα και οι τιμές του πετρελαίου μετά τη μερική επιστράτευση που ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Ειδικότερα, το πετρέλαιο Brent παραδόσεως Νοεμβρίου διαπραγματεύεται με κέρδη 2,18% ή 1,98 δολαρίων και βλέπει την τιμή του να κινείται στα 92,60 δολ. το βαρέλι. Παρομοίως, το αμερικανικό WTI Οκτωβρίου ενισχύεται επίσης κατά 2,4% ή 2,04 δολάρια και βρίσκεται στα 85,98 δολ. το βαρέλι.

    Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχώρησαν σήμερα από τα υψηλά άνω της δεκαετίας που είχαν βρεθεί, οδηγώντας σε πτώση τις μετοχές τεχνολογίας. Οι αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησαν τέσσερις μονάδες στο 3,53%.

    Μετοχές

    Μεγάλη άνοδο άνω του 8% σημειώνει στο άνοιγμα η General Mills αφού αναβάθμισε το outlook του έτους της, ενώ ανοδικά κινούνται οι κλάδοι των αμυντικών εξοπλισμών και της ενέργειας με φόντο τη μερική επιστράτευση που ανακοίνωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία.

    H Coinbase προσθέτει πάνω από 5% αφού ο Διευθυντής Προϊόντων, Surojit Chatterjee, ανέφερε την ιδέα  ενός πιο αποκεντρωμένου διαδικτύου με μειωμένο εταιρικό έλεγχο. «Μετά την άνοιξη του NFT το 2021, έρχεται η σειρά του Web 3.0» είπε ο Chatterjee. Σε συνέντευξή του στο Forbe ο Chatterjee εξήγησε ότι αυτή η βοήθεια έρχεται με τη μορφή μιας τεχνολογικής στοίβας, που ονομάζεται Node, που θα βοηθήσει όλους, από προγραμματιστές NFT και παιχνιδιών έως επιχειρηματίες να δημιουργήσουν εφαρμογές που μπορούν να αλληλεπιδρούν αυτόματα με blockchain όπως το Ethereum.

    NVIDIA και AMD σημειώνουν άνοδο 1,8% και 1,4% αντίστοιχα ενώ και η Micron προσθέτει πάνω από 1,5%. Η Ford πραγματοποιεί προσπάθεια ανάκαμψης από τη χθεσινή βουτιά και αυτή την ώρα προσθέτει 2,9%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones η Walmart προσθέτει 2,32% και η Home Depot είναι στο +1,9%. Στο αντίποδα η Walt Disney χάνει 1,5%.

    Στο κλίμα αυτό, ο Dow Jones προσθέτει 0,6% στις 30.889 μονάδες, ο S&P 500 επίσης κινείται ανοδικά κατά 0,65% στις 3,880.96 μονάδες και ο Nasdaq προσθέτει 57,24 μονάδες ή 0.5% στις 11.479 μονάδες.



    ΣΧΟΛΙΑ