• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Ράλι με τις ευλογίες της Morgan Stanley

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    James Gorman, CEO Morgan Stanley

    James Gorman, CEO Morgan Stanley


    Πέντε στα πέντε ανοδικά έκανε χθες η αγορά και πλέον ένα year’s end rally με ηγέτη τον τραπεζικό κλάδο βρίσκεται σε εξέλιξη. Εκείνο το οποίο μπορούν να εκτιμήσουν οι εμπλεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά είναι ότι η διάσπαση ανοδικά των 910 μονάδων μπορεί να οδηγήσει σε πρώτη φάση στην αντίσταση των 930 μονάδων. Διάσπαση και των 930 μονάδων, ανοίγει τον δρόμο για τις 970 μονάδες και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί με ασφάλεια τι άλλο θα συμβεί στις αγορές και το Χ.Α.

    Η άποψη που διακινείται στις χρηματιστηριακές εταιρείες την τελευταία εβδομάδα, και ειδικά χθες που η αντίδραση της αγοράς ήταν ορατή, ήταν πως συνδέεται με το επικείμενο roadshow της Morgan Stanley (και της ΕΧΑΕ) την ερχόμενη Δευτέρα (28/11) και Τρίτη (29/11) στο Λονδίνο.

    Από ελληνικής πλευράς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι τελευταία στιγμή προστίθενται και άλλες εταιρείες, εισηγμένες και μη, στη λίστα των παρουσιάσεων. Στην ίδια εκδήλωση είναι καλεσμένος και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να μιλήσει για τα επιτεύγματα της κυβέρνησης, αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ως ένα ασφαλές πλέον καταφύγιο επενδύσεων.

    Στο πλαίσιο αυτό, ακόμα κι αν η Wall ήταν κλειστή χθες, η Morgan Stanley Λονδίνου ήταν… ανοιχτή, οπότε κάλλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστών, θα μπορούσε να φτιάξει κλίμα για τα ελληνικά assets. Στους επικριτές του επικείμενου roadshow, που υποστηρίζουν ότι γίνεται στο τέλος του χρόνου κι ενώ οι ξένοι οίκοι έχουν κλείσει τις θέσεις τους και πως επίκειται νέα αύξηση επιτοκίων τον επόμενο μήνα, Έλληνες διαχειριστές απαντούν:

    Α) Το timing είναι καλό, διότι οι αγορές στο εξωτερικό καλύπτουν το χαμένο έδαφος της χρονιάς. Ο S&P για; Παράδειγμα, πάτησε εκ νέου τις 4.000 μονάδες.

    Β) Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων βελτιώνονται. Στο 3,7% διαπραγματεύεται ο αμερικανικός τίτλος όταν είχε φτάσει πάνω από 4%, στο 1,8% ο γερμανικός από 2,5%, στο 4,1% ο ελληνικός από 5% νωρίτερα μέσα στο 20222.

    Γ) Η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και ένα χρόνο, τείνοντας να σταθεροποιηθεί κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι

    Δ) Οι αυξήσεις των επιτοκίων, όντως, αποτελούν υπαρκτό γεγονός, αλλά επιβραδύνονται, στοιχείο που δείχνει ότι ως υπερόπλο θα περάσει στον πληθωρισμό ακόμα κι αν οι κινήσεις αυτές συντείνουν στην επιβράδυνση ή και την ύφεση των οικονομιών. Η εκτίμηση είναι ότι η Fed τον Δεκέμβριο θα αυξήσει το επιτόκιο του δολαρίου κατά 0,50% στο 4,5%.

    Για την Ελλάδα οι εκτιμήσεις είναι πιο αισιόδοξες ακόμα και στο πολιτικό πεδίο που πήγε να θολώσει εξαιτίας του σκανδάλου των παρακολουθήσεων.

    Άλλωστε, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ισχυρό προβάδισμα 7%-8% στην παρούσα κυβέρνηση με αδιαφιλονίκητη πρωτοπορία του πρωθυπουργού στην καταλληλότητα για το αξίωμα. Σημειωτέον ότι το 45% των ερωτώμενων στις δημοσκοπήσεις θέλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.

    Κατά τα άλλα, με βάση τις εκτιμήσεις, η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος πάνω από 6,3% που προβλέπει ο προϋπολογισμός, περνώντας από του χρόνου σε πρωτογενές πλεόνασμα. Tέλος, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν 23 δισ. κεφάλαια, ενώ για το 2022 αναμένεται ότι τα κέρδη που θα εμφανίσουν θα πλησιάσουν τα 3 δισ., επιδόσεις που είχαν να καταγραφούν εδώ και μία δεκαετία.

    Διαβάστε επίσης

    Dr. Martens: Βουτιά 25% στη μετοχή λόγω των απογοητευτικών αποτελεσμάτων

    Αδειάζουν τα ESG funds-Πλήγμα 85 δισ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ