• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Μηνιαία κέρδη 0,8% για τον Stoxx 600, παρά τις νέες απώλειες της Πέμπτης

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια


    Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με πτώση την τελευταία ημέρα διαπραγματεύσεων του Μαρτίου, έναν μήνα που χαρακτηρίστηκε από παγκόσμια γεωπολιτική και οικονομική αβεβαιότητα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

    Η γεωπολιτική αβεβαιότητα και οι ανησυχίες για την αύξηση του πληθωρισμού κυριάρχησαν στο κλίμα της αγοράς τον Μάρτιο, κατά τον οποίο κορυφώθηκε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι δύο πλευρές φάνηκε στην αρχή της εβδομάδας να σημειώνουν πρόοδο στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για εξεύρεση λύσης, ωστόσο οι προσδοκίες μειώθηκαν τις επόμενες ημέρες, μετά από δηλώσεις αξιωματούχων της Ρωσίας γύρω από το ζήτημα.

    Οι επενδυτές στην Ευρώπη παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες τις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας. Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να απελευθερώσει 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από το στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου, προκαλώντας πτώση στις τιμές του Brent και του WTI. Την ίδια ώρα, η απαίτηση του Βλαντίμιρ Πούτιν να πληρώνονται με ρούβλια οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη προκαλεί άνοδο στην τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου.

    Σε αυτό το κλίμα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις  7.515,68 μονάδες με πτώση 0,83%.

    Στην Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 14.414,75 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,31% και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στις  6.659,87 μονάδες με πτώση  1,21%.

    Στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισε στις  25.021,26 μονάδες με πτώση  1,10% και στην Μαδρίτη ο IBEX 35 έκλεισε στις  8.445,10 μονάδες  σημειώνοντας πτώση 1,23%.

    Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 455,86 μονάδες με πτώση 0,94%. Ο Stoxx 600  σημείωσε μηνιαία άνοδο 0,8% για τον Μάρτιο.

    Από τις μετοχές του Stoxx 600 ξεχώρισε αυτή της φιλανδικής εταιρείας διύλισης και εμπορίας πετρελαίου, Neste, που έκλεισε με άνοδο +4,40%.

    Στον αντίποδα τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η μετοχή της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου, InPost S.A., κλείνοντας με πτώση -13,24%.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Ξεχώρισε η Aegean με άνοδο 2,59% – Με συνολικά κέρδη 11,84% αποχαιρετά το πρώτο τρίμηνο ο τραπεζικός δείκτης

    Χρηματιστήριο: Άνευρες κινήσεις στη σκιά της Ουκρανίας

    Πώς εξηγούνται το ράλι στη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και το ανοδικό άλμα στη μητρική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ



    ΣΧΟΛΙΑ