• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Κλείσιμο με κέρδη με ώθηση από το comeback της Wall Street

    • NewsRoom


    Όταν βγήκαν τα αποτελέσματα του πληθωρισμού των ΗΠΑ, οι ευρωαγορές άρχισαν να διαγράφουν μεγάλες απώλειες, αν μέχρι εκείνη τη στιγμή σημείωναν άνοδο, αλλά τελικώς μετά το άνοιγμα της Wall Street και το γύρισμα σε θετικό έδαφος, οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες άρχισαν να εμφανίζουν κέρδη.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,84%, στις 389,14 μονάδες, με όλα τα βασικά χρηματιστήρια και τους περισσότερους κλάδους να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές σε θετικό έδαφος, μολονότι τα πρόσημα νωρίτερα το απόγευμα ήταν “μοιρασμένα”. Ο κλάδος τροφίμων και ποτών ηγήθηκε των απωλειών, στο -1%, ενώ ο κλάδος ταξιδίου και αναψυχής ηγήθηκε των κερδών, προσθέτοντας 3,9%. Ο δείκτης Eurostoxx 50, με τους “βαρείς τίτλους” της ευρωζώνης, κέρδισε 0,93%, στις 3.362,40 μονάδες.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Ο υψηλός πληθωρισμός μεταφράζεται από τις αγορές σε βεβαιότητα για περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από πλευράς κεντρικών τραπεζών, άρα και σε μεγαλύτερο κίνδυνο για οικονομική ύφεση.

    Απαντώντας πάντως στις φήμες περί στροφής 180 μοιρών, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Kwasi Kwarteng σημείωσε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση του Η.Β. είναι εντελώς προσηλωμένοι στην εφαρμογή του “σχεδίου ανάπτυξης” που συνιστά ο μίνι προϋπολογισμός.

    Πρόσθεσε δε ότι “δεν έχει να πάει πουθενά”, απαντώντας στα καλέσματα προς την πρωθυπουργό και προς τον ίδιο να παραιτηθούν.

    Πώς κινήθηκαν οι υπόλοιποι δείκτες

    Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 1,51%, στις 12,355,58 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40 να κερδίζει 1,04%, στις 5.879,19 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,37%, στις 6.851,60 μονάδες.

    Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 1,51%, στις 20.775 μονάδες, με τον ισπανικό IBEX 35 να “κερδίζει” 1,21%, στις 7,348,80 μονάδες.

    Διαβάστε επίσης

    Υποχώρησε κάτω από το 5% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου

    Wall Street: Εντυπωσιακό ενδοσυνεδριακό comeback – Από τις απώλειες 500 μονάδων, στο +1% ο Dow Jones!

    Χρηματιστήριο: Τρικλοποδιά μέσω Wall, τα πάνω – κάτω στην Eurobank, στο +3% η ΕΥΔΑΠ



    ΣΧΟΛΙΑ