• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Ισχυρή ανοδική αντίδραση παρά το χάος στη Μέση Ανατολή – Άλμα 1,96% για τον Stoxx 600

    • NewsRoom
    DAX


    Ισχυρή ήταν η ανάκαμψη στις ευρωπαϊκές αγορές την Τρίτη, με τα χρηματιστήρια να βρίσκουν στήριξη στην καλή χθεσινή αντίδραση της Wall Street και στην υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων, αφήνοντας προς το παρόν στην άκρη την κρίση στη Μέση Ανατολή.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με «άλμα» 1,96% στις 452,48 μονάδες, με όλους τους κλάδους να κλείνουν ανοδικά. Μάλιστα, οι μετοχές των ταξιδιωτικών εταιρειών ενισχύθηκαν κατά 3,9% παρά την αβεβαιότητα για το Ισραήλ, ενώ οι μετοχές της εξόρυξης σημείωσαν άνοδο 2,9%.

    Στη Γερμανία ο DAX έκλεισε με άνοδο 1,95% στις 15,423.52 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη 2,01% στις 7.162,43 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,82% στις 7.628,21 μονάδες.

    Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε άνοδο 2,30% στις 28,318,22 μονάδες, ενώ στην Μαδρίτη ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε κέρδη 2,19% στις 9.352,10 μονάδες.

    Η αγορά είδε με ανακούφιση τις αποδόσεις των ομολόγων σε ΗΠΑ και Ευρώπη να υποχωρούν, καθώς από τη μία οι επενδυτές στρέφονται στα ομόλογα αναζητώντας ασφαλή καταφύγια εν μέσω γεωπολιτικής αναταραχής και από την άλλη αξιωματούχοι της FED αφήνουν να εννοηθεί πως αναμένουν μια νέα παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή τράπεζα.

    Την ίδια ώρα, η UBS χαρακτήριζε την παρούσα γεωπολιτική αναταραχή ως την πιο σοβαρή διασυνοριακή επίθεση της δεκαετίας, με την τράπεζα να προβλέπει ότι το σενάριο της αποκλιμάκωσης, το σενάριο της περιορισμένης αντιπαράθεσης και τέλος το σενάριο της περιφερειακής κλιμάκωσης είναι -τουλάχιστον αυτή τη στιγμή- τα επικρατέστερα.

    Στη Βρετανία οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 2,7% τον Σεπτέμβριο, έναντι αύξησης 2,2% το προηγούμενο έτος. Οι πωλήσεις τροφίμων αυξήθηκαν κατά 7,4%, καθώς οι πωλήσεις μη τροφίμων μειώθηκαν κατά 1,2%.

    «Η αύξηση των πωλήσεων τον Σεπτέμβριο επιβραδύνθηκε καθώς το υψηλό κόστος ζωής συνεχίζει να πλήττει τα νοικοκυριά», δήλωσε η Χέλεν Ντίνκινσον, διευθύνουσα σύμβουλος της BRC.



    ΣΧΟΛΙΑ