• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Ισχυρή ανάκαμψη για τους βασικούς δείκτες παρά τα στοιχεία για πληθωρισμό σε ΗΠΑ και Γερμανία

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια


    Με ισχυρή άνοδο έκλεισαν την Τετάρτη τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς οι παγκόσμιες αγορές ανακάμπτουν σταδιακά από τα εκτεταμένα sell-off των προηγούμενων ημερών, που προκλήθηκαν από τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού.

    Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 7.347,66 μονάδες με άνοδο 1,44%, ο DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε στις 13.828,64 μονάδες με κέρδη 2,17%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι στις 6.269,73 μονάδες με άνοδο 2,50%.

    Ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στις 23.724,20 μονάδες με άλμα 2,84% ενώ ο IBEX 35 στις 8.312,60 μονάδες με άνοδο 2,13%.

    Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 427,59 μονάδες με κέρδη 1,74%, με τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών να πρωταγωνιστεί με άνοδο 3,6%.

    Ώθηση στις ευρωπαϊκές μετοχές έδωσε η εικόνα της Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται θετικά παρά το γεγονός πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Απρίλιο παρουσίασε άνοδο 8,3% στις τιμές, ελαφρώς υψηλότερη από την αύξηση 8,1% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones, αλλά μικρότερη από το 8,5% του Μαρτίου.

    Στην Ευρώπη, πάντως, ο γερμανικός πληθωρισμός τον Απρίλιο ανήλθε στο 7,4% ετησίως, το υψηλότερο από το 1981.

    Η άνοδος της Τετάρτης ήρθε κόντρα στην αύξηση που παρατηρείται στις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μετά την ανακοίνωση τουο κρατικός φορέας εκμετάλλευσης δικτύου της Ουκρανίας που ανέστειλε τις ροές ρωσικού αερίου μέσω ενός βασικού σημείου εισόδου, λόγω «ανωτέρας βίας».

    Από τις μετοχές, αυτές της βρετανικής εταιρείας επισκευών HomeServe έκλεισαν με άνοδο 12.94% μετά την ανακοίνωση του Bloomberg ότι η Καναδική Brookfield Asset Management πλησίαζε την εξαγορά της εταιρείας.

    Ο γερμανικός όμιλος Thyssenkrupp σημείωσε αύξηση 11.22% αφού ξεπέρασε τις προσδοκίες για κέρδη.

    Οι μετοχές της Swedish Match ανέβηκαν 8,95%, αφού η καπνοβιομηχανία συμφώνησε για πώληση 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον αμερικανικό κολοσσό Philip Morris International .

    Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Evotec σημείωσε πτώση 10,62% μετά τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

    Οι μετοχές της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας Bayer υποχώρησαν 6,22% αφού η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να μην εξετάσει την έφεση της εταιρείας να απορρίψει ισχυρισμούς πελατών που ισχυρίζονται ότι το ζιζανιοκτόνο της Roundup προκαλεί καρκίνο.



    ΣΧΟΛΙΑ