• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Ήπιες απώλειες με το ενδιαφέρον σε εταιρικά αποτελέσματα και Κεντρικές Τράπεζες

    • NewsRoom
    ευρωαγορές DAX


    Με ήπιες απώλειες έκλεισαν την Τετάρτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές στην Ευρώπη συνεχίζουν να απασχολούνται με τις κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών.

    Οι ευρωαγορές άκουσαν την Ιζαμπέλ Σνάμπελ, της ΕΚΤ, να προειδοποιεί πως η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να είναι υπομονετική και να μην παραβλέψει τους κινδύνους από μια πρόωρη μείωση των επιτοκίων.

    «Βλέπουμε επίμονο πληθωρισμό στις υπηρεσίες. Βλέπουμε μια ανθεκτική αγορά εργασίας. Την ίδια στιγμή, βλέπουμε και μια αξιοσημείωτη χαλάρωση στις χρηματοοικονομικές συνθήκες», ανέφερε η Σναμπέλ.

    Οι δηλώσεις της Σναμπέλ αντικατοπτρίζουν τους προβληματισμούς που φαίνεται να υπάρχει μεταξύ των αξιωματούχων στις Κεντρικές Τράπεζες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ως προς το ζήτημα των μειώσεων επιτοκίων. Ανάλογες άλλωστε είναι και οι δηλώσεις αξιωματούχων της FED, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος έκανε λόγο την Κυριακή για προσεκτικές κινήσεις από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, σε μεταγενέστερο χρόνο μέσα στο 2024.

    Πέρα από τις Κεντρικές Τράπεζες, το ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί και στις εταιρικές ανακοινώσεις, με πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες να ανακοινώνουν την Τετάρτη αποτελέσματα, μεταξύ των οποίων οι  Siemens Energy (+0,91%), Orsted (-1,79%), TotalEnergies (-3,17%), Monte dei Paschi di Siena (+5,54%) και Carlsberg (+4,02%).

    Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,23% κλείνοντας στις 485,63 μονάδες, με τον πετρελαϊκό κλάδο να υποχωρεί κατά 1%.

    Ο γερμανικός DAX έχασε 0,65% στις 16.921 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 0,36% στις 7.611 μονάδες, ενώ στη Βρετανία ο FTSE έχασε 0,68% στις 7.628 μονάδες.

    Ο ισπανικός IBEX έχασε 1,15% και στην Ιταλία οι απώλειες του MIB έφτασαν 0,45%.



    ΣΧΟΛΙΑ