• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Επέστρεψε η ανησυχία για τον πληθωρισμό, στο -0,75% έκλεισε ο Stoxx 600

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια


    Σε αρνητικό έδαφος επέστρεψαν οι ευρωαγορές την Πέμπτη, μετά και τη νέα ισχυρή πτώση της Τετάρτης στη Wall Street, καθώς η αστάθεια παραμένει πάνω από τα διεθνή χρηματιστήρια.

    Οι χθεσινές ανακοινώσεις για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ έχουν προκαλέσει ισχυρό προβληματισμό σχετικά με το αν ο πληθωρισμός δείχνει σημάδια ύφεσης. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μεν πληθωρισμό για τον Απρίλιο μικρότερο από αυτόν του Μαρτίου (8,3% έναντι 8,5%) ωστόσο το αποτέλεσμα ήταν χαμηλότερο από τις προβλέψεις, ένα σημάδι πως οι υψηλές τιμές θα παραμείνουν για πολύ ακόμα.

    Αυτό αυξάνει την πίεση στη FED αλλά και στις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες για ακόμα ταχύτερες κινήσεις για τη σύσφιξη των νομισματικών τους πολιτικών. Κινήσεις οι οποίες, ωστόσο, ενδέχεται να πλήξουν την παγκόσμια ανάπτυξη.

    Ήδη, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη, συρρικνώθηκε κατά 0,1% τον Μάρτιο, αλλά αυξήθηκε κατά 0,8% για το πρώτο τρίμηνο του 2022 στο σύνολό της.

    Παράλληλα, η αγορά παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από το ενεργειακό και ειδικότερα τα προβλήματα με τις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, με την Gazprom να ανακοινώνει περιορισμό τους την Πέμπτη, μια μέρα μετά την κίνηση της Ουκρανίας να κλείσει έναν βασικό κόμβο στο δίκτυο, λόγω «ανωτέρας βίας».

    Σε αυτό το κλίμα, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε στις 7.233,34 μονάδες με πτώση -1,56%, ο DAX  στη Φρανκφούρτη στις 13.739,64 μονάδες με απώλειες -0,64%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι στις 6.206,26 μονάδες με απώλειες -1,01%.

    Στην περιφέρεια ο FTSE MIB έκλεισε στις 23.566,23 μονάδες με πτώση -0,67% ενώ βουτιά -1,35% σημείωσε ο ισπανικός IBEX 35 που έκλεισε στις 8.200,40 μονάδες.

    Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 424,40 μονάδες με απώλειες -0,75%. Ο κλάδος των πρώτων υλών πρωταγωνίστησε στην πτώση, με απώλειες κοντά στο 3%.

    Όσον αφορά την κίνηση της τιμής των μεμονωμένων μετοχών, η Siemens υποχώρησε κατά 2,48% αφού τα καθαρά κέρδη του γερμανικού κολοσσού μειώθηκαν κατά το ήμισυ στα 1,21 δισεκατομμύρια ευρώ (1,27 δισεκατομμύρια δολάρια) το πρώτο τρίμηνο, καθώς υπέστη πλήγμα 600 εκατομμυρίων ευρώ από χρεώσεις και απομειώσεις που σχετίζονται με τη Ρωσία.

    Η ​​γερμανική εταιρεία παραγωγής χαλκού Aurubis υποχώρησε σχεδόν 8.56%%.

    Οι μετοχές της Telefonica  έκλεισαν με άνοδο 2,64% αφού η ισπανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ξεπέρασε τις προβλέψεις για τα κέρδη του πρώτου τριμήνου.



    ΣΧΟΛΙΑ