• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Έκλεισαν με άνοδο τον μήνα – Στο +4,38% ο Stoxx 600

    Με άλμα άνω του 1% πανηγύρισαν οι ευρωαγορές για τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών

    Χρηματιστήριο


    Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Τρίτη, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά τα στοιχεία για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη που έρχονται πριν από τις εκτιμήσεις.

    Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, οι ευρωαγορές υποχώρησαν περαιτέρω, μόλις μία μέρα πριν από την έναρξη των καθιερωμένων συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών, με τους επενδυτές να αναμένουν με ενδιαφέρον τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών όσον αφορά τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσουν.

    Η αυλαία στις συνεδριάσεις για τον πρώτο μήνα του έτους πέφτει με μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να γνωρίζουν ήδη ότι οι κεντρικές τράπεζες θα προβούν σε νέα αύξηση των επιτοκίων τους με στόχο να «επιτεθούν» στον πληθωρισμό.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε σήμερα στις 453,21 μονάδες με ήπιες απώλειες 0,26%, ενώ σε επίπεδο μήνα έκλεισε με άνοδο 4,38%.

    Από τις μετοχές του Stoxx 600 με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι UniCredit S.p.A. (12.29%) και  η SEB S.A. (7.94%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Idorsia Ltd. (-9.72%) και Rheinmetall AG (-5.81%).

    Με ήπιες απώλειες 0,17% στις 7.771,70 μονάδες έκλεισε και ο βρετανικός δείκτης FTSE 100, ο οποίος σε επίπεδο μήνα έκλεισε με άνοδο 2,88%.

    Αντιθέτως, ο γερμανικός δείκτης DAX έκλεισε στις 15.128, 27 μονάδες με οριακή άνοδο 0,01%, ενώ σε επίπεδο μήνα τα κέρδη του άγγιξαν το 6,67%.

    Με οριακή άνοδο 0,01% έκλεισε και ο γαλλικός δείκτης CAC 40 φτάνοντας τις 7.082,42 μονάδες, ενώ σε επίπεδο μήνα έκλεισε με άνοδο 6,92%.

    Ωστόσο, ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB έκλεισε σήμερα με ισχυρή άνοδο 1,00% στις 26.599,74 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 8,85% σε επίπεδο μήνα, ενώ ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 έκλεισε στις 9.034 μονάδες με ήπιες απώλειες 0,17%. Για τον μήνα του Ιανουαρίου, ο IBEX 35 έκλεισε με άνοδο 7,58%.

    Αν και οι ευρωαγορές σε επίπεδο ημέρας έκλεισαν με μεικτά πρόσημα, τα κέρδη που σημείωσαν σε επίπεδο μήνα είναι ενθαρρυντικά, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να ελπίζουν ότι σύντομα οι κεντρικές τράπεζες θα αποφασίσουν να ακολουθήσουν μία λιγότερο αυστηρή νομισματική πολιτική με χαμηλότερα επιτόκια.

    Υπενθυμίζουμε ότι αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Fed και την Πέμπτη η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Σε ρυθμούς Fed και αποτελεσμάτων, ενώ κοιτάζει και την αυτονομία σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές

    Οι επόμενες κινήσεις σε Fed, ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας μετά την πρώτη παύση στην αύξηση επιτοκίων από τον Καναδά

    ΕΚΤ: Ανάπτυξη 1,5% το 2023 προβλέπει το βασικό σενάριο των Stress test των τραπεζών – Όλες οι πληροφορίες

    Τράπεζες: Χορήγησαν 8,5 δισ. ευρώ δάνεια το 2022, ρύθμισαν δάνεια 5 δισ. ευρώ – Ανοίγει η πλατφόρμα για τους ευάλωτους δανειολήπτες



    ΣΧΟΛΙΑ