• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Δεύτερη ημέρα ανόδου καθώς αποκλιμακώνονται οι αποδόσεις των ομολόγων

    • NewsRoom


    Σε ανοδικό έδαφος κινήθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα οι ευρωπαϊκές αγορές, ανατρέποντας την αρχική διόρθωση, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων συνέχισαν να αποκλιμακώνοντας.

    Η κρίση στη Μέση Ανατολή, με την βίαιη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς και την σκληρή απάντηση του Ισραήλ το οποίο ετοιμάζεται για χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, στρέφει τους επενδυτές σε ασφαλή καταφύγια όπως είναι ο χρυσός αλλά και τα ομόλογα. Η στροφή αυτή οδήγησε σε υποχώρηση των αποδόσεων, οι οποίες είχαν εκτοξευθεί το προηγούμενο διάστημα, δίνοντας ανάσα στις μετοχές.

    Η απόδοση στο γερμανικό 10ετές έχασε 4 μονάδες βάσης, στο 2,74%, το χαμηλότερο από τις 22 Σεπτεμβρίου. Η απόδοση στο ιταλικό 10ετές υποχωρεί πάνω από 4 μ.β. στο 4,685%, ενώ στο αντίστοιχο βρετανικό υποχωρεί κατά 6 μ.β. στο 4,37%.

    Οι επενδυτές ευελπιστούν πως η κρίση στο Ισραήλ θα οδηγήσει τελικά της Κεντρικές Τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ σε μια λιγότερο επιθετική πολιτική ως προς το ζήτημα των αυξήσεων των βασικών τους επιτοκίων.

    Η αγορά πάντως ελπίζει πως η κρίση θα παραμείνει σε τοπικό επίπεδο, χωρίς σε αυτή να εμπλακεί απευθείας το Ιράν. Πάντως η προσοχή είναι στραμμένη στην αντίδραση της αγοράς του πετρελαίου, η οποία μετά το άλμα της Δευτέρας κινείται ξανά πτωτικά.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε την Τετάρτη κατά 0,15% στις 453,16 μονάδες.

    Ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,24% στις 15.460 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 0,44% στις 7.131,72 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε 0,11% στις 7.620,96 μονάδες.

    Ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,36%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε μόλις 0,09%.

    Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, οι μετοχές της LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton σημείωσε βουτιά 6,46% σήμερα καθώς τα τριμηνιαία αποτελέσματα δεν επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες των αναλυτών.  Τα έσοδα της έφτασαν τα 19,96 δισ. ευρώ το γ’ τρίμηνο, χάνοντας την εκτίμηση των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg για 21,15 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Πόλεμος στο Ισραήλ: «Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι δολοφονήθηκαν 40 μωρά από τη Χαμάς»

    Γκρέτα Τούνμπεργκ: Πρόστιμο καλείται να πληρώσει επειδή δεν υπάκουσε σε εντολή της αστυνομίας

    Πόσα παίρνουν δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι – Οι απολαβές που προβλέπονται



    ΣΧΟΛΙΑ