• Πολιτική

    Πόσα παίρνουν δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι – Οι απολαβές που προβλέπονται

    • NewsRoom
    Κώστας Μπακογιάννης- Κωνσταντίνος Ζέρβας- Αχιλλέας Μπέος- Κώστας Πελετίδης

    Κώστας Μπακογιάννης- Κωνσταντίνος Ζέρβας- Αχιλλέας Μπέος- Κώστας Πελετίδης


    Με τη χώρα να βρίσκεται ακόμα σε τροχιά δημοτικών εκλογών 2023, αρκετοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται για το ύψος των μισθών που λαμβάνουν οι δήμαρχοι και οι αντιδήμαρχοι της κάθε πόλης.

    Σε σχετική εγκύκλιο αναφέρονται λεπτομερώς οι μισθοί, τα έξοδα κίνησης και παράστασης, όπως και οι άδειες που δικαιούνται οι αιρετοί της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης.

    Σε τι επίπεδα κυμαίνονται οι μισθοί των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης

    Οι μισθοί καθορίζονται από τον πληθυσμό ενός δήμου.

    Μάλιστα, η καταβολή του μισθού δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, εφόσον οι δήμαρχοι, οι έμμισθοι αντιδήμαρχοι, οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων και οι συμπαραστάτες του δημότη και της επιχείρησης έχουν τη δυνατότητα, με σχετική αίτησή τους προς την οικονομική υπηρεσία του δήμου, να την αρνηθούν ή να την παραχωρήσουν για οποιονδήποτε κοινωνικό σκοπό.

    Συγκεκριμένα, οι δήμαρχοι πόλεων των οποίων ο πληθυσμός είναι πάνω από 100.000, αμείβονται με το ποσό των 4.275 ευρώ.

    Σε αυτές τις περιοχές συμπεριλαμβάνονται ο Δήμος Αθηναίων και άλλων 16 μεγάλων πόλεων (Θεσσαλονίκη, Πάτρα , Πειραιάς, Ηράκλειο, Λάρισα, Βόλος, Περιστέρι, Ρόδος, Ιωάννινα, Χανιά, Αχαρνές, Νίκαια, Χαλκίδα, Κέρκυρα, Εύοσμος, Καλλιθέα).

    Οι αντιδήμαρχοι τέτοιων πόλεων αμείβονται με 2.137 ευρώ, ενώ οι πρόεδροι των δημοτικών τους συμβουλίων με 900 ευρώ.

    Αντίστοιχα, στους δήμους όπου ο πληθυσμός είναι από 20.000 έως 100.000 κατοίκους, η αμοιβή του δημάρχου ανέρχεται στα 3.420 ευρώ, του αντιδημάρχου στα 1.710 ευρώ και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου στα 720 ευρώ.

    Τέλος, σε δήμους κάτω των 20.000 κατοίκων, ο δήμαρχος αμείβεται με 2.565 ευρώ, ο αντιδήμαρχος 1.282 ευρώ και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου 538 ευρώ.

    Τέλος, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου δικαιούνται αποζημίωση για τη συμμετοχή τους σε έναν ορισμένο αριθμό συνεδριάσεων, ο οποίος ορίζεται σε τέσσερις το ανώτερο ανά μήνα.

    Το ύψος της αποζημίωσης για κάθε συνεδρίαση, το οποίο καθορίζεται με απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που αντιστοιχεί στο 1,3% της αντιμισθίας του δημάρχου Αθηναίων, διαμορφώνεται έτσι κατ’ ανώτατο όριο στα πενήντα πέντε ευρώ και πενήντα επτά λεπτά (55,57 €).

    Αναλυτικά η εγκύκλιος:

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκη: Ευχαρίστησε την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για τη βοήθεια στη Θεσσαλία

    Τσίπρας: Καθήκον του Συμβουλίου της Ευρώπης να παρέμβει για τις υποκλοπές

    Στυλιανίδης: Οι Ελληνικές και Γερμανικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις μπορούν να οικοδομήσουν ένα καλύτερο συνεργατικό μέλλον



    ΣΧΟΛΙΑ