• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Απώλειες για τα χρηματιστήρια με το βλέμμα σε κεντρικές τράπεζες και πληθωρισμό

    • NewsRoom
    Το εσωτερικό του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης


    Με ήπιες απώλειες έκλεισαν τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης την Πέμπτη, μια μέρα μετά την άσχημη αντίδραση της Wall Street στις ανακοινώσεις της FED, η οποία έδειξε πως δεν θεωρεί σκόπιμο να συζητήσει προς το παρόν το ενδεχόμενο μιας άμεσης μείωσης των βασικών της επιτοκίων.

    Η αγορά είδε επίσης την Τράπεζα της Αγγλίας την Πέμπτη να διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκιά της, μια απόφαση η οποία ωστόσο δεν ήταν ομόφωνη, καθώς δύο μέλη του συμβουλίου της ψήφισαν υπέρ μιας νέας αύξησης αλλά και ένα από αυτά – για πρώτη φορά – υπέρ μιας μείωσής τους.

    Πέρα από τις κεντρικές τράπεζες, το ενδιαφέρον στράφηκε στα στοιχεία της Ευρωζώνης για τον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 2,8% τον Ιανουάριο, από 2,9% τον Δεκέμβριο, με την πτώση να είναι μικρότερη από την αναμενόμενη, κάτι που περιόρισε τις προσδοκίες των επενδυτών για μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Μάρτιο.

    Τα θετικά νέα ωστόσο ήρθαν από τη Γερμανία, όπου ο πληθωρισμός σημείωσε μεγαλύτερη μείωση από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 3,1% τον Ιανουάριο, έναντι 3,8% τον Δεκέμβριο.

    Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 483,86 μονάδες με απώλειες -0,37%, με τις μετοχές των Viaplay και Ferrari να σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο με κέρδη 16,49% και 9,21% αντίστοιχα.

    Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 7.622,16 μονάδες με απώλειες -0,11%, στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 16.859,04 μονάδες με πτώση -0,26% ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στις 7.588,75 μονάδες με απώλειες -0,89%.

    Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στις 30.689,11 μονάδες με πτώση -0,18% ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στις 10.014 μονάδες με πτώση -0,63%.

    Διαβάστε επίσης

    Δικηγορικοί σύλλογοι: Πρόταση για παράταση της αποχής έως τις 12 Φεβρουαρίου

    Φραγκογιάννης: Στην Κωνσταντινούπολη μαζί με 100 Έλληνες επιχειρηματίες

    Οργή στους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο: Απορρίφθηκε το αίτημα να δικαστούν οι αγωγές τους πριν τον Δεκέμβριο του 2025



    ΣΧΟΛΙΑ