• Σχόλιο Αγοράς

    Επιστροφή στα κέρδη για τις ευρωαγορές – Ποιες μετοχές ξεχώρισαν

    • NewsRoom
    DAX


    Επιστροφή σε θετικό έδαφος σήμανε την Πέμπτη για τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον να έχει στραφεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός αλλά και στις νέες γεωπολιτικές εξελίξεις.

    Αρκετοί αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο Νταβός ασχολήθηκαν με τις μειώσεις των επιτοκίων, προειδοποιώντας ότι παρά την πρόοδο στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, οι αγορές έχουν μεγαλύτερες προσδοκίες  από τους ίδιους για κάποιες πρώτες μειώσεις την Άνοιξη.

    Στα γεωπολιτικά, το Πακιστάν απάντησε στη στρατιωτική επιχείρηση του Ιράν, προχωρώντας σε πυραυλική επίθεση, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τις ανησυχίες για κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, την ώρα που συνεχίζονται οι επιθέσεις των Χούθι κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

    Από εκεί και πέρα, οι αγορές παρακολουθούν και τις εταιρικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων για το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Μεταξύ αυτών η Watches of Switzerland, η μετοχή της οποίας σημείωσε βουτιά άνω του 36% αφού η βρετανική εταιρεία λιανικής πώλησης ρολογιών πολυτελείας μείωσε την καθοδήγησή της για το οικονομικό έτος 2024.

    Αντίθετα, η ελβετική Richemont σημείωσε άνοδο 10,39% καθώς ανέφερε ρεκόρ τριμηνιαίων πωλήσεων και υψηλότερους όγκους στην Κίνα το τέταρτο τρίμηνο.

    Η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Harbour Energy υποχώρησε κατά 8,52% στο Λονδίνο, αφού ανέφερε πτώση των ετήσιων εσόδων σε μια ενημέρωση της.

    Τέλος, η εταιρεία τυχερών παιχνιδιών Flutter Entertainment αυξήθηκε κατά 15%, καθώς σημείωσε υψηλότερα έσοδα και τόνισε πως η εισαγωγή της στη Νέα Υόρκη αναμένεται στις 29 Ιανουαρίου 2024.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,57% στις 470,45 μονάδες, μετά από τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις απωλειών.

    Ο Γερμανικός DAX κέρδισε 0,83% στις 16.567 μονάδες ενώ στη Γαλλία ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1,13% στις 7.401 μονάδες.

    Στους περιφερειακούς δείκτες ο FTSE MIB στην Ιταλία κέρδισε 0,84% στις 30.350 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,13% στις 9.880 μονάδες.



    ΣΧΟΛΙΑ