• Σχόλιο Αγοράς

    Διευρύνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο μετά τη δημοπρασία παραγώγων. Εισαγόμενες πιέσεις και από Ιταλία

    Wall Street


    Διευρύνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τη λήξη της σειράς Οκτωβρίου του συμβολαίου της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ενώ η κατάσταση στην Ιταλία εισάγει νέες πιέσεις στην περιφέρεια, με το spread του ιταλικού ομόλογου να απέχει μόλις 76 μονάδες βάσης έναντι του ελληνικού.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ιταλία κατέχει συνολικό χρέος  ύψους 2,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ από αυτό το 10% του ιταλικού χρέους βρίσκεται στο ενεργητικό των ιταλικών  ενεργητικό των ιταλικών τραπεζών!  Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών, στις 14.00 ώρα Ελλάδος, καταγράφουν αυτήν την ώρα απώλειες της τάξης του 3-5%.

    Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, το Χρηματιστήριο της Αθήνας το οποίο δέχεται το ένα «χαστούκι» μετά το άλλο, καταγράφει απώλειες 1,46% μετά τις 14.00. Μόνο η μετοχή του Τιτάνα(+2,16%) διασώζεται από το μείον, ενώ η προνομιούχα μετοχή καταγράφει άνοδο 11,94% στα 18,75 ευρώ. Η συνδυαστική συναλλακτική δραστηριότητα, των δύο τίτλων υπερβαίνει τα 3 εκατ. ευρώ, ενώ υπενθυμίζεται ότι η Δημόσια Πρόταση Ανταλλαγής δεν έχει ξεκινήσει, ακόμα.

    Η αύξηση του όγκου συναλλαγών στο προνόμιο, προήλθε από το discount χρόνων το οποίο δίνει την ευκαιρία να κλείσει τώρα, σύμφωνα με τους όρους ανταλλαγής.

    Στο υπόλοιπο ταμπλό, ισχυρές πιέσεις δέχονται οι Βιοχάλκο (-4,7%), Jumbo (-3,31%), ΔΕΗ (-3,04%), Γεκτερνα (-2,29%) και Φουρλής (-2,24%).

    Στον τραπεζικό κλάδο, ο υποκείμενος δείκτης υποχωρεί 2,76%, με την ΕΤΕ (-4,37%) να δέχεται τις μεγαλύτερες απώλειες, οι Alpha Bank, Τρ. Πειραιώς και Euirobank υποχωρούν γύρω στο 2,5% έκαστος.

    Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, Ιntrakat και Τράπεζα Αττικής υποχωρούν 8,22% και 5,76% αντίστοιχα, η Ολυμπιακή Τεχνική χάνει 3,9% και η Cenergy -3,49%.

    Στην αγορά παραγώγων, καταπιεσμένοι είναι οι όγκοι στα συμβόλαια, παρά τη μεταβλητότητα που παρατηρείται στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ βάση όγκου φαίνεται ότι τα περισσότερα συμβόλαια του δείκτη FTSE λήξης Οκτωβρίου μετακυλήθηκαν στην επόμενη σειρά.

    Ενισχυμένος ο  τζίρος στη spot αγορά, διαμορφώνεται στα 21 εκατ. ευρώ, με τις μετοχές των Jumbo, Τιτάνα και OTE να συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα.

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ