• Σχόλιο Αγοράς

    Δεν θέλει να πέσει! – Νέα υψηλά 52 εβδομάδων για τις τράπεζες


    Σχεδόν στα ίδια επίπεδα, στις 873 μονάδες τερματίστηκαν οι συναλλαγές την Τετάρτη στο Χρηματιστήριο, με ελαφρώς αρνητική μεταβολή της τάξεως του – 0,04%.  Οι συναλλαγές για μία ακόμα συνεδρίαση διαμορφώθηκαν στα επίπεδα άνω των 71 εκατ. ευρώ με μόλις 1,90 εκατ. ευρώ πακέτα. Νέα υψηλά 52 εβδομάδων για τις τράπεζες, στις 853 μονάδες, λόγω της θετικής αποδοχής από τις αγορές του σχεδίου Ηρακλής, εξέλιξη που αποτελεί προάγγελο αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από την S&P την Παρασκευή.

    Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υπεραποδίδει με κέρδη σήμερα άνω του 2%, στα 2,93 ευρώ και τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι ετοιμάζεται για ομολογιακή έκδοση.  Μικρά κέρδη για την Alpha, στο 1,784 ευρώ  και απώλειες για την Πειραιώς, στα 3,05 ευρώ και για την ΓΕΚ/Τέρνα, στα 6,75 ευρώ, ενώ μία ανάσα από τα υψηλά βρίσκεται ο ΟΤΕ, στα 13,59 ευρώ (υψηλό στα 13,65).

    Κι αν την αγορά τράβηξε η Εθνική, οι υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης δεν παρουσίασαν σοβαρές επιδόσεις. Πωλητές βγήκαν στην Βιοχάλκο πιέζοντας την μετοχή στα 3,725 ευρώ, στα 3,05 ευρώ υποχώρησε η ΔΕΗ με απώλειες 1,4% και 322 χιλιάδες τεμάχια, κάτω από τα 28 ευρώ η Coca Cola, στα 27,95, στο 1,82 ευρώ και πτώση λίγο πάνω από 1% για την Ελλάκτωρ, στα 8,35 «λύγισαν» τα ΕΛΠΕ, ενώ στα 21,66 ευρώ υποχώρησε οριακά η Μότορ Όιλ.

    Κλείσιμο με απώλειες 0,6% για τον Μυτιληναίο στα 9,95 ευρώ με 141 χιλιάδες τεμάχια, στα 9,66 ευρώ υποχώρησε ο ΟΠΑΠ  και ανεπαίσθητα, μόλις 0,27%, υποχώρησε η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή.

    Αντίδραση με κέρδη άνω  του 4% για την Lavipharm και μάλιστα με όγκο 21 χιλιάδων τεμαχίων, στα 0,25 ευρώ. Ο υιός Λαβίδα, όπως είναι γνωστό, κρατείται από τις αμερικάνικες αρχές για inside trading. Πτώση 4,93% για την Ιντραλότ, στα 0,434 ευρώ, 0,62% η Ιντρακόμ, στα 0,958 ευρώ και 1,8% για την Ιντρακάτ.

    Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγορά βρίσκεται σε συνεχή άνοδο από τις 4 Οκτωβρίου με εξαίρεση τρεις συνεδριάσεις πτωτικές μία εκ των οποίων και η σημερινή.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 57 υποχώρησαν και 44 ενισχύθηκαν, ενώ 86 παρέμειναν αμετάβλητες.

    Τονίζεται ότι η αγορά διερευνά την παραμονή της στην περιοχή των 870 μονάδων. Τυχόν συσσώρευση στα επίπεδα αυτά είναι δυνατό να οδηγήσει τον γενικό δείκτη και πάλι προς τα επίπεδα των 900 μονάδων. Χρειάζονται όμως, καταλύτες. Όπως τονίστηκε, η αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας νωρίτερα απ’ ό,τι υπολογιζόταν (18 μήνες είναι η εκτίμηση της κυβέρνησης με τον χρόνο να τρέχει από τον περασμένο Ιούλιο), θα βάλει την εγχώρια κεφαλαιαγορά στα μόνιτορς των ξένων επενδυτών, σχολιάζουν οι χρηματιστές.

    Σε κάθε περίπτωση, αν περάσει το Brexit, έστω και με μικρή καθυστέρηση ή αν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν με την Κίνα για το νέο είδος των εμπορικών σχέσεων που θα έχουν, παρά τις προβλέψεις για επιβράδυνση της Γερμανικής οικονομίας, δημιουργείται ευνοίκό περιβάλλον και για το έξυπνο χρήμα. Που θα «ρίξει» τα λεφτά του σε μία αγορά που αντιπροσωπεύει μία οικονομία, τα δεκαετή ομόλογα της οποίας κινούνται σε ιστορικά χαμηλά, στα επίπεδα του 1,25%.



    ΣΧΟΛΙΑ