• Σχόλιο Αγοράς

    Άλμα πάνω από 2% στις ευρωαγορές λόγω του πληθωρισμού των ΗΠΑ

    • NewsRoom


    Η επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ  καλλιέργησε την προσδοκία, μεταξύ των επενδυτών, ότι η Fed θα κινηθεί ηπιότερα για την αύξηση των επιτοκίων της, προκάλεσε έτσι ένα ανοδικό άλμα στις ευρωαγορές.

    Ειδικότερα, o πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση με κέρδη 2,75%, στις 431,90 μονάδες. Στο “τιμόνι” του ευρωπαϊκού ράλι οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου που σημείωσαν άνοδο 7,6%, με τους υπόλοιπους κλάδους να ακολουθούν και να κλείνουν επίσης με θετικά πρόσημα. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε ο κλάδος του πετρελαίου και φυσικού αερίου, που ολοκλήρωσε την ημέρα με απώλειες 0,2%.

    Τι  ανέφεραν οι αναλυτές

    Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λαμβάνοντας ώθηση από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ και έδειξαν μεγαλύτερης της αναμενόμενης επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων, εξέλιξη που καλλιέργησε εύλογες προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα κινηθεί πιο ήπια εφεξής ως προς την αύξηση των επιτοκίων της.

    Σημειώνεται ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Οκτώβριο κατά 0,4%, ενώ σε ετήσια βάση ενισχύθηκε κατά 7,7%, παραμένοντας χαμηλότερα από την εκτίμηση των αναλυτών για ετήσια άνοδο 7,9%. Ο δομικός δείκτης που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, αυξήθηκε 0,3% από τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα επιβράδυνε από το υψηλό 40 ετών του Σεπτεμβρίου στο 6,3%, όπως έδειξαν τα στοιχεία του υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

    Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg ήταν για μηνιαία άνοδο 0,6% στον δείκτη τιμών καταναλωτή και 0,5% στον δομικό δείκτη. Η ενθαρρυντική αυτή επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων φούντωσε τις ελπίδες ότι η Fed, μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης, στην προσεχή συνεδρίαση της τον Δεκέμβριο θα προχωρήσει σε μικρότερη αύξηση, κατά 50 μονάδες βάσης. Οι ελπίδες αυτές προκάλεσαν πάρτι στη Wall Street, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστηριακά ταμπλό να ακολουθούν την αμερικανική επενδυτική ευφορία.

    Πως κινήθηκαν οι δείκτες

    Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX τερμάτισε την ημέρα με άλμα 3,51%, στις 14.146,09 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 1,96%, στις 6.556,83 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,08%, στις 7.375,34 μονάδες.

    Ανάλογη εικόνα και στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, με τον δείκτη FTSE MIB στο Μιλάνο να ενισχύεται κατά 2,58% στις 24,394,28 μονάδες, και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να κλείνει στις 8,133,20 μονάδες, με άνοδο 1,15%.

    Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η γαλλική τράπεζα Credit Agricole ανακοίνωσε πτώση κερδών και εσόδων για το τελευταίο τρίμηνο, ενώ η χαλυβουργία ArcelorMittal έχασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για την κερδοφορία της. Από την πλευρά της η φαρμακευτική AstraZeneca αναθεώρησε ανοδικά το guidance, ενώ και ο ασφαλιστικός κολοσσός Allianz εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξος για το 2022 μετά την αύξηση των εσόδων του.

    Διαβάστε επίσης

    HELLENiQ ENERGY: Στις 11 Ιανουαρίου η ημερομηνία αποκοπής για το επιπλέον προσωρινό μέρισμα

    Χρηματιστήριο: Rebound στις δημοπρασίες από τράπεζες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΟΠΑΠ με τον δείκτη να πυρπολεί τις 900 μονάδες – Πάρτι στη Wall και την Ευρώπη

    Πάρτι στη Wall Street για την επιβράδυνση του πληθωρισμού – Πάνω από το +4% ο Nasdaq



    ΣΧΟΛΙΑ