• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Σαρώνει και σήμερα η Εθνική

    Χρηματιστήριο: Σαρώνει και σήμερα η Εθνική

    Ο CEO της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς


    Σε τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση εξελίσσεται η σημερινή στο Χρηματιστήριο για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ 2,78% 7,77 που σκαρφαλώνει στα 3,41 ευρώ, ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίησή της πάνω από τα 3,10 δισ. ευρώ και πλέον συζητείται ανοιχτά στην αγορά ότι κάτι μέλλει γενέσθαι.

    Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις της αγοράς συνδέονται με την επικείμενη τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI και αυτό που λέγεται είναι πως οι εντολές που κατευθύνονται στην ΕΤΕ αποσκοπούν στην ένταξή της και πάλι στους δείκτες, μετά από σχεδόν 2 χρόνια απομάκρυνσης.

    Η καθαρή σταθμισμένη κεφαλαιοποίηση της Εθνικής διαμορφώνεται περί το 1,8 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από τα 2 δισ. δολάρια, αν αφαιρεθεί η συμμετοχή του ΤΧΣ που ανέρχεται στο 40%. Η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI είναι προγραμματισμένη για τις 9 Φεβρουαρίου, ενώ τίθεται σε ισχύ, το rebalancing που συνήθως ακολουθεί, στις 28 Φεβρουαρίου.

    Ανοδικά αντιδρά και η Eurobank στα 0,99 ευρώ, αλλά και η Alpha Bank που πλησιάζει εκ νέου τα 1,30 ευρώ.

    Οι αρχικές απώλειες της αγοράς φαίνεται να μαζεύονται, με τον δείκτη να επιστρέφει στις 934 μονάδες, τη στιγμή που οι διεθνείς αγορές συνεχίζουν να καταγράφουν απώλειες, στον απόηχο της συνεδρίασης της Fed, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα χρειαστούν πάνω από τέσσερις φορές αύξηση στα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

    Οι αγορές αγνοούν τα στοιχεία για την αύξηση πέραν του αναμενόμενου του ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου των ΗΠΑ, αλλά και τη μείωση στα επιδόματα ανεργίας τον Δεκέμβριο. Αυτά όταν οι χώρες της Ευρώπης αίρουν η μία μετά την άλλη τα περιοριστικά μέτρα, σηματοδοτώντας το τέλος ή το πλησίασμα του τέλους της πανδημίας.

    Στην Ελλάδα, η πολιτική επικαιρότητα αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο μέσα στο Σαββατοκύριακο μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο πρωθυπουργός θελήσει να σηκώσει το γάντι και να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάνει ακόμα συνέδριο, μετά από 2,5 χρόνια στην αντιπολίτευση!

    Οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 5,4 εκατ. ευρώ, ενώ ο Μυτιληναίος αντιδρά στα 15,38, ο ΟΠΑΠ στα 13,21, η Βιοχάλκο στα 4,79, τα ΕΛΠΕ στα 6,61.

    Μικρές πιέσεις σε ΔΕΗ, Λάμδα, αλλά μεγαλύτερες στην Jumbo, πάνω από 1%, στα 13,20 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ