• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Σαράντης, Lamda και Eurobank γύρισαν σε θετικό έδαφος τον Γενικό Δείκτη

    • NewsRoom
    Φωκίων Καραβίας, Οδυσσέας Αθανασίου, Κυριάκος Σαράντης

    Φωκίων Καραβίας, Οδυσσέας Αθανασίου, Κυριάκος Σαράντης


    Πάνω από τις 1230 μονάδες επέστρεψε την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να κλείνει ανοδικά μετά το ισχυρό sell-off της Τετάρτης, αναμένοντας την δύσκολη τεχνικά συνεδρίαση της Παρασκευής και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο.

    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,70% στις 1.233,81 μονάδες, με τον τζίρο να ανέρχεται στα 90,1 εκατ. ευρώ και τον όγκος στα 25 εκατ. τεμάχια.

    Η αγορά κατάφερε να ξεπεράσει τις πιέσεις των πωλητών, οι οποίες επανεμφανίστηκαν στο πρώτο μισό της συνεδρίασης, και βρίσκοντας στήριγμα αυτή τη φορά στις τράπεζες αλλά και σε επιλεγμένες μετοχές όπως αυτή της Σαράντης και της Lamda, κατάφερε να βάλει προσωρινό «στοπ» στο αρνητικό κλίμα που επικράτησε στις συνεδριάσεις μετά τα θετικά νέα για την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας.

    Πάντως, η Παρασκευή αναμένεται τεχνικά μια δύσκολη ημέρα για την αγορά, καθώς συμπίπτει η λήξη συμβολαίων στα παράγωγα αλλά και το rebalancing στους δείκτες FTSE/Russell.

    Αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας αναμένεται η αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από τον πιο σκληρό από τους μεγάλους οίκους, τη Moody’s ενώ στο Σαββατοκύριακο που ακολουθεί το ενδιαφέρον μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να απαντήσει στις απορίες της αγοράς σχετικά με το κόστος της ζημιάς που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, τον τρόπο με το οποίο θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός, το πώς θα επηρεαστούν μια σειρά από άλλα οικονομικά μέτρα, το πώς θα επιταχυνθεί η εκταμίευση της ευρωπαϊκής βοήθειας και κυρίως τα όσα αφορούν το νέο τέλος για την αύξηση των πόρων για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

    Έτσι, το ενδιαφέρον θα μεταφερθεί κυρίως στην αντίδραση που θα δείξει η αγορά της Αθήνας την ερχόμενη Δευτέρα. Μια εβδομάδα η οποία πάντως θα είναι δύσκολη για τις αγορές, καθώς αναμένονται οι νέες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, με τους αξιωματούχους της FED να δημοσιεύουν παράλληλα και τις προβλέψεις τους για το πώς θα κινηθούν μέχρι το τέλος του έτους.

    Πίσω στο ταμπλό, ισχυρή ήταν η αντίδραση για τις τραπεζικές μετοχές την Πέμπτη, με τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει με άνοδο 1,44% στις 951,89 μονάδες. Πρωταγωνίστρια ήταν για μια ακόμη φορά η μετοχή της Eurobank, η οποία έκλεισε στο +2,40%. Ακολούθησε η Εθνική στο +1,72%  ενώ η Alpha Bank έκλεισε στο +0,78%.

    Σε θετικό έδαφος κατάφερε να κλείσει την τελευταία στιγμή και η Πειραιώς, με άνοδο κατά 0,14%. Η μετοχή έχει υποχωρήσει σημαντικά από τα μέσα Αυγούστου, παρά την είσοδό της στον MSCI Greece και την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα. Όπως αποκάλυψε η στήλη Wiseman, αιτία της πτώσης φαίνεται να ήταν οι κινήσεις του fudn Hellikon.

    Από τις υπόλοιπες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, η Σαράντης με κέρδη+2,62% και η  Lamda  με κέρδη 2,47% σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο, ενώ ακολούθησαν οι Motor Oil στο +1,91% και η Helleniq Energy στο +1,63%.

    Ισχυρή άνοδο σημείωσε η Mytilineos, κλείνοντας στο +1,49%, μετά και την μεγάλη επιτυχία της να αναδειχθεί προτιμητέος προμηθευτής σε ένα μεγάλο έργο στη Βρετανία. Ισχυρά ανοδικά κινήθηκαν επίσης οι  Coca Cola και ΔΕΗ, με άνοδο +1,46% και 1,04%.

    Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι  Quest, Viohalco, Autohellas και Τέρνα Ενεργειακή.

    Αντίθετα, βαριές απώλειες 2,08% σημείωσε η Elvalhalcor ενώ  η Cenergy υποχώρησε κατά 1,94%.

    Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν, Aegean και Jumbo.

    Χωρίς μεταβολή έκλεισαν ΟΤΕ και Ελλάκτωρ.

    Από τις μετοχές μέσης κεφαλαιοποίησης, ισχυρή ήταν η άνοδος για την ΑΒΑΞ στο +4,28%, ενώ στο +3,31% έκλεισε η Profile και στο +3,02% η IDEAL Holdings.



    ΣΧΟΛΙΑ