• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Ψάχνει το βήμα του, χαμηλός τζίρος με την έκδοση του 10ετούς να τρέχει


    Με την προσδοκία η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, το βιβλίο προσφορών για το οποίο άνοιξε σήμερα το πρωί, να πλησιάσει όσο γίνεται την απόδοση αγοράς, το 1,40%, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά τηρεί στάση αναμονής.

    Αναμονή που σχετίζεται τόσο με εγχώριους λόγους, όσο και διεθνείς. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. εδώ και περίπου μία ώρα μετά το άνοιγμα, εξακολουθεί να μην έχει κατεύθυνση και για Τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση να σωρεύεται μεταξύ των 820 – 827 μονάδων, σε ένα ιδιαίτερα ευμετάβλητο διεθνώς χρηματο/οικονομικό περιβάλλον. Το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit, οι διαβουλεύσεις μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας για να λήξει ο εμπορικός πόλεμος «αναίμακτα», οι νέες εξελίξεις στο Μεσανατολικό και τον κίνδυνο εκκαθάρισης του κουρδικού πληθυσμού στην Β. Συρία και οι ενδεχόμενες αυξομειώσεις στην τιμή του μαύρου χρυσού, η επιβράδυνση της Γερμανικής οικονομίας, είναι λόγοι που οι επενδυτές «απέχουν», ειδικά από μία αναδυόμενη αγορά όπως η Αθήνα.

    Μία μέρα μετά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, ενός ιδιαίτερα φιλόδοξου προϋπολογισμού, είναι η αλήθεια, που προβλέπει αύξηση των άμεσων επενδύσεων πάνω από 13%, πρωτογενές πλεόνασμα στα όρια του συμφώνου σταθερότητας με τους θεσμούς, 3,56%, ρυθμούς ανάπτυξης 2,8%, δεν θα ήταν παράλογη η αποστασιοποίηση από το Χ.Α. έως ότου αρχίσουν να βγαίνουν τα νούμερα και οι αριθμοί που έχουν τεθεί ως στόχοι, σημείωναν το πρωί οι χρηματιστές.

    Οι συναλλαγές διαμορφώνονται λίγο πάνω από τα 5 εκατ., ευρώ, χωρίς αξιόλογα πακέτα (Πειραιώς και Μυτιληναίος).

    Πλέον κάτω από τα 7,50 ευρώ κάνει πράξεις η μετοχή της Lamda, στα 7,45 ευρώ, ότι κι αν σημαίνει αυτό για τους όρους της αύξησης κεφαλαίου, των μέχρι 650 εκατ. ευρώ, στην οποία θα μπει και η Aegean, η οποία σήμερα ενισχύεται με ποσοστό άνω του 1%.

    Σημειωτέον, ότι σήμερα το μεσημέρι παρουσιάζει τους στόχους της για την απόκτηση της άδειας του καζίνο στο Ελληνικό, η Mohegan, η οποία κατήλθε στον διαγωνισμό με την ΓΕΚ/Τέρνα, συμφερόντων Περιστέρη. Οι τράπεζες διαπραγματεύονται στο κόκκινο, ενώ κίνηση πάνω από τα 16 ευρώ κάνει η Jumbo, στοπ στην πτώση στο 1,70 ευρώ για την Ελλάκτωρ, που έκανε πράξεις και χαμηλότερα, στο 1,67, κινήσεις σταθεροποίησης σε ΕΛΠΕ, στα 8,15 και Μότορ Όιλ στα 21,14 ευρώ.

    Από τις μετοχές που διακινούνται 43 υποχωρούν και 29 ενισχύονται. Ιντραλότ και Ιντρακόμ υποχωρούν την Τρίτη, ενώ η Ιντρακάτ ενισχύεται. Αμετάβλητη η Autohellas με τις φήμες περί αλλαγής στην μετοχική σύνθεση να δίνουν και να παίρνουν.



    ΣΧΟΛΙΑ