• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Πήρε «μηδέν» ο γενικός δείκτης, ποια small caps έτρεξαν

    Epsilon Net: Εξαγόρασε την CSA και εισέρχεται στα φαρμακεία - Στα 2,73 εκατ. ευρώ το τίμημα

    Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Epsilon Net, κ. Γιάννης Μίχος


    Μηδέν πήρε σήμερα η αγορά. Με μία διακύμανση… τεσσάρων μονάδων, ο γενικός δείκτης κάθισε στα ίδια επίπεδα με χθες, δηλαδή στις 894 μονάδες και μηδενική μεταβολή… Αυτό, σε μία μέρα που οι αγορές για δεύτερη μέρα δείχνουν αντανακλαστικά και τείνουν να ξεπεράσουν τις απώλειες που προκάλεσαν οι συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας.

    Αlpha, Bιοχάλκο, Εθνική, ΕΧΑΕ και Μότορ Οιλ ήταν οι μετοχές που φάνηκε να ξεχωρίζουν από τα blue chips. ΔΕΗ, Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή όμως, «είχαν» άλλη άποψη.

    Το γνωστό ερώτημα εξακολουθεί να πλανάται πάνω από την αγορά. Γιατί οι ξένες αγορές δείχνουν αντανακλαστικά και το Ελληνικό χρηματιστήριο δεν αντιδρά.

    Η αγορά φαίνεται να έχει κολλήσει στην περιοχή των 900 μονάδων με διάχυτη την επιφυλακτικότητα των επενδυτών για ανάληψη νέου ρίσκου, καθώς κάνουν πως δεν ακούν τα καλά νέα για το ΑΕΠ, τις αναβαθμίσεις των τραπεζών και της οικονομίας, τα κεφάλαια που έρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ είναι διάχυτη η ανησυχία για μεγάλη διόρθωση στις διεθνείς αγορές.

    Στο εξωτερικό καταγράφονται ανοδικές τάσεις μετά το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις της κινέζικής εταιρείας Evergrande, με τις αγορές παγκοσμίως να ανησυχούν για το ενδεχόμενο διάχυσης της κρίσης.

    Ωστόσο, σε συμφωνία με μερίδα ομολογιούχων κατέληξε ο κινεζικός όμιλος ακινήτων Evergrande, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να κηρύξει στάση πληρωμών.

    Αύριο Πέμπτη 23/9 είναι η προθεσμία και για άλλες αποπληρωμές και ο Evergrande δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το πώς λογαριάζει να τιμήσει τις υποχρεώσεις του.

    Ακόμα παραμένουν τα ερωτήματα για το αν θα καλυφθούν τα κουπόνια για το ομόλογο εκφρασμένο σε δολάρια ΗΠΑ, που επίσης λήγει την Πέμπτη.

    Τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα προς την κινεζική κυβέρνηση, που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη εάν θα προχωρήσει στη διάσωση του τεράστιου ιδιωτικού ομίλου ακινήτων.

    Ταυτόχρονα οι επενδυτές αναμένουν σήμερα, 22/9 τα αποτελέσματα της διήμερης συνεδρίασης της FED, εκφράζοντας την ανησυχία ότι θα αρχίσει να άρει σταδιακά τα νομισματικά κίνητρα εν μέσω της αύξησης του πληθωρισμού και της βελτίωσης στην αγορά εργασίας.

    Αύριο 23/9 μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης δημοσιεύει αποτελέσματα η ΔΕΗ, η μετοχή της οποίας έχει καταγράψει 6 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

    Οι αναλυτές περιμένουν πως η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα αντισταθμίσει την απώλεια του μεριδίου αγοράς αλλά και τα αυξημένα κόστη λόγω εκπομπών ρύπων, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η μετοχή υποχώρησε πάνω από 1%, υποχωρώντας στα 9,31 ευρώ και όγκο 726 χιλιάδων τεμαχίων. Το Jumbo υποχώρησε πάλι κάτω από τα 14 ευρώ, τα επίπεδα τα οποία είχε να δει εδώ και 2,5 μήνες, κλείνοντας στα 13,88 ευρώ. Κλείσιμο με απώλειες στα 15 ευρώ για τον Μυτιληναίο, ενώ στο κόκκινο έκλεισαν ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, στα 16,14 και 13,42 ευρώ αντίστοιχα. Απώλειες και για την Τέρνα Ενεργειακή περίπου 1,5%, στα 11,70 ευρώ.

    Από εκεί και πέρα, η Πειραιώς υποχώρησε εκ νέου, στο 1,40, ενώ Eurobank, ETE και Alpha έκλεισαν με μικρά κέρδη. Στα 3,66 ενισχύθηκε η ΕΧΑΕ με άνοδο πάνω από 1,8%.

    Από  εκεί και πέρα τα σημαντικά κέρδη της Epsilon Net έδωσαν ώθηση πάνω από 10%, 6,9% ενισχύθηκε η Centric, ενώ σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι μεταλλουργικές που είναι στη μόδα λόγω ανόδου των διεθνών τιμών, Έλαστρον (πάνω από 4,6%) και Μεβάκο (6,6%).  Κέρδη 4,2% λόγω αποτελεσμάτων για το Πλαίσιο και γενικότερα, τα small caps συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον της αγοράς, καθώς οι περισσότερες μετοχές στο ταμπλό έκλεισαν με κέρδη 68, έναντι 48 πτωτικών.



    ΣΧΟΛΙΑ