• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Πυρά ανόδου στο ταμπλό από Μητσοτάκη – Οι τράπεζες στο προσκήνιο

    (Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στο πλαίσιο του «Thessaloniki Helexpo Forum», στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ


    Η φθηνή δικαιολογία Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο αποκλιμάκωσης της έντασης στη Ν.Α. Μεσόγειο, ότι το Oruc Reis… αποσύρεται για επισκευές, σε συνδυασμό με τη ρητή δέσμευση Μητσοτάκη ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους που ξεπερνούν τα 31 δισ. ευρώ δεν έχουν μειωθεί και πως ούτε προβλέπεται, γιατί η χώρα έχει δανειστεί 14 δισ. με ιστορικά χαμηλά επιτόκια, ανεβάζουν το ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο.

    Κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης επανακατέκτησε τις 650 μονάδες, αφενός διότι μέσα στο Σαββατοκύριακο έγινε γνωστό ότι η Τουρκία «τα μαζεύει» μετά τις παρεμβάσεις ΗΠΑ και Γερμανίας υπό την απειλή κυρώσεων από την ΕΕ στην χειμαζόμενη οικονομία της. Αφετέρου, διότι ο πρωθυπουργός δεν «ξέφυγε» σε παροχές από την Θεσσαλονίκη, ευνοώντας τον ιδιωτικό τομέα και την επιχειρηματικότητα με στόχο τις επενδύσεις, τη βελτίωση των αποδοχών των εργαζομένων και τη μείωση της ανεργίας.

    Τα κέρδη ξεπερνούν το 2%.

    Πλέον, θωρακισμένο το Χρηματιστήριο και με τους Κουτσολιούτσους στη φυλακή, κάτι που αποτελεί μήνυμα προς τις αγορές ότι η κεφαλαιαγορά θωρακίζεται και πως δεν θα μένει τίποτα κάτω που να πλήττει την αξιοπιστία της, κερδίζει, όπως φαίνεται, σήμερα το ενδιαφέρον και την προτίμηση των ξένων.

    Θετικό είναι το κλίμα και στην Ευρώπη, αλλά με περιορισμένα κέρδη για Dax στην Φρανκφούρτη και Cac  στο Παρίσι με άνοδο κάτω από μία ποσοστιαία μονάδα, λόγω της επιστροφής της αισιοδοξίας για την ανακάλυψη εμβολίου μέχρι τέλος του χρόνου.

    Οι συναλλαγές στο Χ.Α. ξεπρνούν τα 6 εκατ. ευρώ και πλέον τα στοιχήματα μπαίνουν για τις τράπεζες. Τη Δευτέρα εμφανίζουν άλλο πρόσωπο, αφού ο κλάδος ενισχύεται στις 331 μονάδες και με κέρδη πάνω από 4%. Περί το 5% τα κέρδη στην Alpha, στα 0,596 ευρώ, 5,6% για την ΕΤΕ, στο 1,18 ευρώ, 4% για την Eurobanκαι 4,44% για την Πειραιώς, στα 0,394 και 1,198 ευρώ αντίστοιχα.

    Ο Ελλάκτωρας ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,53% 2,57  πάτησε και πάλι το 1 ευρώ με κέρδη πάνω από 4%, στα 8,90 ευρώ ο Μυτιληναίος και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο, άνοδος άνω του 2,5% για τη ΔΕΗ, στα 4,73 ευρώ και 2,2% για την ΕΥΔΑΠ. Επίσης, κέρδη 2,27% για την Μότορ Όιλ, στα 11,28 ευρώ, στα 15,4 ευρώ ενισχύεται η Jumbo ΜΠΕΛΑ 1,01% 28,06, 1,8% o ΟΠΑΠ στα 8,50 ευρώ, με 1,66% ο ΟΤΕ στα 13,48 ευρώ. Προσπάθεια βελτίωσης αποτίμησης της ΕΧΑΕ, στα 2,91 ευρώ, αφού μόλις προσφάτως είχε βρεθεί στα χαμηλά των 2,20 ευρώ.

    Από τις μετοχές που διακινούνται, 66 ενισχύονται και μόλις 7 υποχωρούν.



    ΣΧΟΛΙΑ